Črna trobenta

Začel/a janchi, 26 Oktober 2017, 20:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

janchi

Lep pozdrav vsem. Danes sem našla večjo količino črnih trobent, vendar imajo nekatere od njih čuden vonj, za katerega je težko reči, ali je neprijeten ali pač normalen vonj teh gob (nabrala sem jih prvič). Močan vonj imajo primerki, ki imajo črn klobuk (vlaga?), medtem ko tisti bolj rjavi nimajo vonja. Morda kdo ve, ali to pomeni, da so ti primerki prestari oz. plesnivi, ali je to normalno za to vrsto?

Hvala že vnaprej!

slavko

Črni primerki so zaradi vlage. Zato imajo močnejši vonj. Vendar črna trobenta ne sme smrdeti, saj sicer že propada. Črne trobente so primerne kot sveže, posušene ali vložene v kis ali slanico.

Lep pozdrav,
Slavko

janchi

Imajo zelo poseben, močan vonj kot po kakem plesnivem siru, na internetu sem v angleščini našla, da lahko smrdijo po starih štunfih, kar je tudi kar dober opis :) Tako da kdo bi sigurno rekel, da smrdijo, ni pa to vonj po gnilem. Na internetu nekje piše, da ta vonj po kuhanju izgine, tako da sem zmedena... Zdaj, ko sem jih še malo preučila, sem ugotovila, da imajo vonj samo tisti čisto zgornji deli klobuka, ki so črni oz. vlažni in izgledajo, kot da so že malo uveli. Zanimivo je, da tisti primerki, ki izgledajo najstarejši, ki so večji in že bolj leseni in rjavi, pa nimajo tega vonja.

slavko

Črnim trobentam zaradi specifičnega vonja in okusa pravijo tudi tartufi za reveže. Očitno ste naleteli na take primerke.

Lep pozdrav,
Slavko

dverbnik

Jaz jih tudi ne nabiram več zaradi vonja in okusa po trohnobi (nabral samo lepe mlade). Sem skuhal župco, pa je šla v smeti
Mogoče je tudi odvisno od rastišča???

klavir

Stvar okusa, če niso same po sebi že pokvarjene...