Determiniranje 2017

Začel/a klavir, 01 Januar 2017, 00:45

Prejšnja tema - Naslednja tema

Eva777

Pozdravljeni,
prosim za določitev. Hvala!

slavko

Najverjetneje je opečnata žveplenjača (Hypholoma sublateritium).

Lep pozdrav,
Slavko

seppo

Spoštovani,
Danes ob takem lepem vremenu sem se odpravil v gozd in našel nekaj zimskih panjevk in bezgovih uhljevk. Prosim če potrdite če so to zimske panjevke.
Bezgove uhljevke poznam. našel pa sem še te gobe. prosim za determinacijo.
Hvala.

slavko

Potrjujem, da so v košari zimske panjevke in bezgove uhljevke. Na zadnjih treh posnetkih pa je vrsta zgučevca (Panellus).

Lep pozdrav,
Slavko

klavir

Zgručevcev sam ne uživam, ker mi niso posebej okusni. Raje imam ostrigarje. Če jih pa boste uživali, predhodno pokusite košček gobe, ki so sicer v vsakem primeru neškodljive, le da v primeru, da ste našli trpki zgručevec, goba kar precej greni, pri poznem pa manj.

seppo

Hvala za hitre odgovore g. Slavko in Klavir.

Ta Pravi Gobar

Vprašanje za poznavalce :  predvčerajšnjim sem nabiral prvič te Zimske panjevke,  skuhal juho z jurčki iz skrinje.  Je bilo za pojest.

Včeraj pa je dal na YOUTUBE  član  PILZWELTEN  filmček kako nabira, pa je zraven našel - včeraj - Kučmice oziroma galerina Marginata - smrtno strupena.

No, po mojem so skoraj enake - seveda se zdaj sprašujem kaj sem jedel  ?? Kako da ni nobenega opozorila na smrtno zamenjavo s  tem strupenim vragom  ?   V par dneh razpadejo jetra  !!

Ali sem lahko siguren če je pecelj črn, ni obročka ... da so lahko samo Panjevke  ?

Zdaj sem res šokiran, saj za Kučmico tu piše da raste do meseca Oktobra - ali to pomeni da je sedaj ne bi smelo bit  ?

Kako jih je potem tale na Youtube včeraj našel  ?   Smrtno nevarna, ima  eno tretjino strupa zelene mušnice in je  100 do  150 g  smrtna doza.  Nemci opozarjajo da je ne smemo niti poskusiti na grenkobo ker se že samo s stem zastrupi prebavila.

Prosim za odgovor, lep pozdrav

slavko

Zamenjava med obrobljeno kučmico in zimsko panjevko je možna bolj teoretično.

Ko ste prebirali informacije o teh dveh vrstah, ste gotovo opazili, da se čas rasti obrobljene kučmice ne ujema s časom rasti zimske panjevke. Tudi na betu je pomembna razlika, saj ima obrobljena kučmica obroček, zimska panjevka pa ga nima. Obrobljena kučmica tudi nima v starosti izrazito črnega in odebeljenega beta v dnišču.

Naslednja razlika je v rastišču. Medtem ko zimske panjevke obraščajo listavce, predvsem take v lokah, ob vodi, praviloma vrbe, obrobljene kučmice najdemo v gozdovih, kjer praviloma rastejo na štorih iglavcev, predvsem smrek.

Veliko bolj nevarna je zamenjava med obrobljeno kučmico in malo štorovko, ki rasteta na podobnih rastiščih in imata podoben čas rasti. Zato je to navedeno tudi v opisu.

Lep pozdrav,
Slavko

Ta Pravi Gobar

Najlepša hvala,  Gospod Slavko.   

Evo, preživel sem ... me je pa ta Nemec pošteno prestrašil ...

Vsem skupaj vse Naj Naj v Novem letu - da ne pozabim čimveč dobrih gob !!   :)

Ta Pravi Gobar

Sem bil glih na sprehodu med Miklavžem in Rogozo ob potoku - na obeh straneh, predvsem na senčni strani polno mladih Panjevk - zelo lepo za videti.  Se pravi da so po tem deževju že začele poganjati.

Zanimivo, pred leti jih ni bilo - je pa tu potok šele od leta 1990, prej je bil vse gozd.  Evo kako narava najde pot - glede na to da Panjevke rastejo ob rekah, potokih.

Objavim fotke ko odkrijem kako jih spraviti s telefona na računalnik.

srf

Oktobra sem v hrastovem gozdu našel tole zraščenko.  Ali gre za veliko zraščenko?

Hvala za odgovor

slavko

Na posnetku je velika zraščenka, ki je v Sloveniji zavarovana.

Lep pozdrav,
Slavko

srf

Hvala za hiter odgovor g. Slavko
Kljub temu da vem da  ima goba veliko zdravilnih učinkovin, je ostala tam kjer je zrasla.
Lep pozdrav!
Franc