Različne gobe - konec oktobra 2016

Začel/a zadnji, 26 Oktober 2016, 20:29

Prejšnja tema - Naslednja tema

zadnji

S sprehoda na golovcu sem se vrnil s polno košarico gob, za nekatere pa ne vem, katere so. V tej temi bom povprašal za vse gobe. Zanimam se tudi za užitnost, saj si jedilnik rad popestrim s kakšno gobo.

1) Ugibam (po namigu očeta), da gre za medeno kolobarnico:




Okus prijeten (podoben golobici, je pa okus zelo subjektivna stvar), klobuk okrast na sredini, postaja vedno bolj bež proti robu. Klobuk ni nujno okrogel, simetričen.
Lističi se dotikajo beta, oziroma so pripeti nanj.
Bet spodaj razširjen (ne pri vseh). Rase iz zemlje med odpadlim listjem.

Druga možnost bi lahko bila dvobarvna polževka.

zadnji

#1
Druga goba, po kateri sprašujem, je nekakšen dežnik, le da je barva po vrhu klobuka sumljiva. Ni klasično siv z rjavkastim poprh/pegami, ampak rjav.






morda je malce vitkejši kot ponavadi.

zadnji

#2
Naslednja je zelo slinasta goba, iz katere je kar teklo. Klobuk vdrt svetlo rjavkast, na robovih naguban. Trosovnica belkasto bež, lističi se dotikajo stebla. Bet votel, napolnjen z vodo, spodaj spodvit. Rasla je iz tal med listjem.




zadnji

Naslednja bi lahko bila sivka. Zelo sladkobnega okusa. Klobuk sivo do rjav, pri nekaterih asimetričen, na robu zavihan navzdol. Trosovnica bela, lističi tanki in se lepo enakomerno izraščajo iz beta, da meje med betom in lističi ni videti. Bet belkasto bež barve spodaj razširjen.





zadnji

Žal sem se lepo slike naučil nalagat šele pri zadnjih dveh primerkih. Zadnja goba je precej podobna tem sivim, le da je svetlejše barve. Klobuk skoraj vleče na modro, na robu spet spodviha. Konveksno obrnjen (izbočen), bolj simetričen. Meja med lističi trosovnice in betom je jasno vidna. Barva bi lahko vlekla na rožnato. Okus mil, ne neprijeten.




In še ena slika za primerjavo s prejšnjimi:


slavko

#5
Na prvih dveh posnetkih je bledovijolična kolesnica (Lepista glaucocana), ki je pogojno užitna. Na zadnjem posnetku pa sta zraven poprhnjeni livki (Clitocybe nebularis), po domače meglenki, ki sta prav tako pogojno užitni.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

zadnji #3, na vseh posnetkih so poprhnjene livke (CLitocybe nebularis), po domače meglenke, ki so pogojno užitne.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

zadnji #2 , na posnetkih je bukova mlečnica (Lactarius blennius), ki je neužitna.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

zadnji #1, na posnetkih je najverjetneje sramežljivi dežnik (Macrolepiota procera), ki je užitna vrsta gobe, zraven in tudi na prvih posnetkih pa so meglenke.

Lep pozdrav,
Slavko