Determiniranje 2016

Začel/a Lemedis, 03 Januar 2016, 15:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

ivi

Vidim, da so že tik pred mano spraševali po podobnih gobah, ki tudi mene begajo... no ker imam ravno poslikane bi vseeno vprašal... gobe s sivim klobučkom sem opredelil kot meglenke, so pa ti dve med manjšimi... nekaj primerkov ima premer klobuka blizu 15cm... nekaj jih je tudi raslo zraščeno v dnišču beta zato me malce skrbi, da ni kaka strupena rdečelistka... prosim tudi za kak namig kako jih najlaže ločimo... na drugi sliki pa so verjetno kake polževke?

slavko

Na zgornjem posnetku sta pogojno užitni poprhnjeni livki (Clitocybe nebularis), kot ste pravilno ugotovili. Na spodnjem pa gozdna polževka (Hygrophorus nemoreus), ki je užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

klavir

Meglenko lahko od nekoliko podobnih strupenih rdečelistk ločimo že po barvi trosnega prahu: gobo z lističi navzdol čez noč položimo na papir primerne barve; če so ostrinke zjutraj rdeče barve, gre za rdečelistko, sicer za poprhnjeno livko.

Olispcin





Katere gobe so to? Ali so morda Psilocybe coprophila?

Hvala lp

slavko

Gobe na posnetkih so podobne gologlavkam (Psilocybe). Za natančnejšo določitev pa je potreben mikroskop. Ob ponedeljkih imamo določanje gob, tudi mikroskopiranje in sicer na sedežu društva, na Preradovičevi 1, ob 18.00 uri.Lahko jih prinesete tja in bomo preverili.

Lep pozdrav,
Slavko

štor

Lepo pozdravljeni!

Najprej naj pohvalim vašo spletno stran, ki nudi zares številne uporabne informacije. Vseeno pa kdaj človek ne more priti gobi 'do dna'. Zato bi potreboval malček vaše pomoči, preden zaužijem karkoli neužitnega, ali bog ne daj, strupenega. :-\

Včeraj sem na vlažnem rastišču ob reki v listnatem gozdu okoli korenin gabra našel neskončne zaplate gob na spodnjih slikah. Kar pogumno sem jih nabiral, z najprej trdnim prepričanjem, da gre za eno od vrst štorovk. Rastle so tako posamično, kot tudi v šopih, a ne na štorih odmrlih dreves, pač pa med podrastjo okoli živega, vitalnega drevesa. Mladi klobuki imajo trosišča zaprta z zastiralcem, pri starejših pa najdemo ostanke zastiralca na betu in robovih klobuka. Sredina klobuka je svetlejša od robov, po sredini ima klobuk luskine črne barve. Mladi beti so polni, starejši večinoma votli. Do tu se večina značilnosti ujema z opisi male štorovke (Kuehnerómyces mutábilis), vendar me zmoti dejstvo, da je obroček pri vseh gobah popolnoma odsoten, zato mi je stvar sumljiva. Zanima me, če gre mogoče za katero od žveplenjač, kakor bi tudi rad vedel, ali se izplača zadevo skuhati/vložiti, itd. Ne bi rad naredil kakšne neumnosti.

Hvala za morebiten odgovor!

lp, Danijel



slavko

Na posnetkih so severnjaške mraznice (Armillaria borealis), po domače štorovke, ki so pogojno užitne, kot tudi druge vrste mraznic.

Kot ste pravilno ugotovili, lahko mraznice rastejo na živem lesu, saj spadajo po načinu rasti med parazite. Zajedajo lahko še živ les, pa tudi odmrli les. Včasih je dovolj, da je les pod zemljo in ga ne vidimo.

Lep pozdrav,
Slavko

lisjak

Mislim, da so na slikah
A - Armillaria ostoyae, črnomekinasta mraznica
B - Armillaria gallica, rumenovenčna mraznica 
C - Pholiota lenta, bledi luskinar

Morda pa je B- Armillaria borealis, severnjaška mraznica ?



A1


A2

   
B1


B2



C1


C2


slavko

Mislim, da je prvotna določitev kar pravilna.

Lep pozdrav,
Slavko

msimerus

Pozdravljeni g.Slavko...katere gobe so to...prav lepo dišijo...hvala








Sent from my iPad using Tapatalk

Navdusen


slavko

Potrjujem, da je na posnetkih jetrasta cevača (Fistulina hepatica). Opaziti je, da je že precej osušena, redko pa ima tako izrazit bet.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

msimerus #504, na posnetkih je poprhnjena livka (Clitocybe nebularis), ki je pogojno užitna. Pri teh gobah je tako: nekatirem so čudovitega okusa in jih z veseljem vlagajo v kis ali jih uživajo na kak drug način, saj so gobe v tem času pogoste in rastejo vse do snega oz. zmrzali. Drugim pa okus ne ustreza, ali pa jih celo odvrača.

Če so vas gobe zamikale, predlagam, da poskusite en ali dva primerka. Pomembno je, da so gobe dobro toplotno obdelane (vro naj vsaj 5 minut). Potem boste videli v katero skupino spadate.

Lep pozdrav,
Slavko

rusjan

Pozdravljeni

Gobe najdene v šopu pri orehovem štoru na Primorskem. Višpina 23cm, premer beta 6 cm. Takih še nisem videl. Mene zanima če so to štorovke?

http://shrani.si/f/2N/Z9/1slXzsxj/20161030171639.jpg
http://shrani.si/f/3V/2m/1EkgjGf5/20161030172054.jpg
http://shrani.si/f/T/Lu/bPGOEik/20161031102610.jpg

slavko

Na posnetkih so sivorumene mraznice (Armillaria mellea), ki so pogojno užitne.

Lep pozdrav,
Slavko