posušen orjaški dežnik-užitnost

Začel/a ursula, 18 September 2014, 12:48

Prejšnja tema - Naslednja tema

ursula

Pozdrav vsem na forumu,

Jaz pri pripravi gobjih jedi uporabljam tudi prah posušenih dežnikov. Tega dodam čisto pri koncu, ko je jed že skoraj gotova, da se ne uniči aroma. Kako je pri orjaškem dežniku, ki je pogojno užiten? Ali bi morala jed, ko dodam prah, še malo pokuhati?

lp,
ursula

slavko

Kadar jed kuhate, je toplotno obdelana. Potrebno je vsaj 5 minut, da se termoilabilni strupi uničijo in pogojno užitne vrste gob postanejo užitne..

Ne vem pa od kod imate informacijo, da je orjaški dežnik (Macrolepiota procera) pogojno užiten? Dejansko je užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

ursula

Gospod Slavko,
Hvala za tako hiter odgovor. Podatek o užitnosti sem našla na tej spletni strani. Če pogledate pod spisek pogojno užitnih gob, je tam omenjen tudi orjaški dežnik. Malo me je zaskrbelo, ker do sedaj nisem ravno gledala, katere vrste dežnikov nabiram.

lp,
ursula