Sušenje gob

Začel/a schmex, 17 November 2011, 15:54

Prejšnja tema - Naslednja tema

schmex

Pozdravljeni!

Zanima me, kako sušite gobe? Pri nas jih posušimo kar na soncu. Ponavadi ni problemov, le kadar je oblačno... Ali pa ko piha veter :) Tudi na vrvico sem jih že natikal in je kar dobro uspelo. A ker ne želim biti odvisen od vremena, imam namen kupiti sušilnik za sadje, zelenjavo. Najbrž je primeren tudi za gobe? Ima kdo izkušnje s tem? Na kaj moram biti pozoren pri nakupu?

LP, Jure

slavko

Seveda, sušilnik sadja je primeren tudi za sušenje gob. Sam imam tak model, ki nima vpihovanja toplega zraka, pač pa ima naravno ventiliranje in je odprt (nima pokrova). Na ta način se gobe sušijo nekoliko dalj časa. Model z vpihovanjem zraka ima pokrov, da zrak ne uhaja. Tam se sadje in gobe posušijo hitreje. Kot pri vsakem nakupu, bodite pozorni na ceno.

Če pa gobe želite sušiti v raziskovalne namene, se na tržišču dobi posebna sušilna komora, kjer se gobe počasi sušijo, brez ventilacije, da se trosi ne bi pomešali. Naprava se imenuje eksikator. Tako sušene gobe se lahko hranijo dalj časa. Eksikator je možno kupiti v specializiranih trgovinah, kot je denimo Mikro+Polo d.o.o.

Lep pozdrav,
Slavko

Jana46

Katere sušilnike pa drugi uporabljate? Nebi kr enega kupila... pol pa kaj nebo vredu...
igre Igre ...

sabincica

Zdravo,

Če se še niste odločila za nakup....jaz sem ga kupila v Hoferju za 30 eur  ) (http://www.alibaba.com/product-gs/757800780/Round_food_dehydrator_with_adjustable_tray.html. Deluje na vroč zrak s pomočjo ventilatorja. V priročniku in ima prav označeno, koliko časa se naj bi kako sadje oz. zelenjava sušila in na koliko stopinjah- tudi te so nastavljive.

Gobe se mi posušijo nekje v 6 urah- odvisno koliko so mokre in kako na drobno se mi jih da rezat, pa tud od teka, če je kak mesojedi ne- prijatelj notri (črviček)- če je na tem, jih dam na začetku na malo nižjo temperaturo in začnejo ven lazit, potem jih poberem in zalaufam po navodilih. Potem jih srim ugasnjene čez noč in če se mi zdijo še malo vlažne, spet vklopim za kako urico, potem pa jih popakirma v steklene kozarce.

LP,

Sabinčica
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

janko

LP

Zanima me koliko časa lahko hranim posušene gobe.
Videl sem že da jih hranijo v zaprtih kozarcih.
Je morda kaj boljše, če jih daš v skrinjo ali je to brez potrebe.
Ali je potrebno posušene gobe pred uporabo namočiti ...

Hvala za odgovor

slavko

#5
Če so gobe dobro posušene (med prsti jih lahko zlomimo), jih je priporočljivo hraniti v stekleni kozarec, ker v papirnate vrečke pridejo molji. V kozarcu jih lahko hranite dolgo, tudi leto dni in še dlje. Suhe gobe dodatno zamrzujemo v društvih, ko delamo osuške (eksikate).

Lep pozdrav,
Slavko

sabincica

Citat od: janko dne 27 September 2013, 00:27
LP

Zanima me koliko časa lahko hranim posušene gobe.
Videl sem že da jih hranijo v zaprtih kozarcih.
Je morda kaj boljše, če jih daš v skrinjo ali je to brez potrebe.
Ali je potrebno posušene gobe pred uporabo namočiti ...

Hvala za odgovor

Zdravo, :)

Jih je priporočljivo namočiti v mlačni vodi, vsaj toliko časa, da se nabotijo za 1x velikost suhih.

Lp
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

janko

LP

Hvala Slavkotu in Sabincici za odgovor.

amanita_muscaria

Mene pa zanima, katere vrste gob sušite, razen jurčkov.

slavko

Praviloma se sušijo bolj aromatične vrste gob, kot so gomoljike (Tuber), po domače tartufi, črna trobenta (Craterellus cornucopioides), dolgobetna česnovka (Mycetinis alliaceus), z vonjem po česnu, mekinasta mlečnica (Lactarius helvus), z vonjem, ki spominja na začimbno mešanico vegeta, navadna česnivka (Mycetinis scorodomius), z nekoliko blažjim vonjem po česnu, kafrna mlečnica (Lactarius camphoratus) z vonjem po kumarinu, rjavi ježevec (Sarcodon imbricatus), z vonjem, ki spominja na začimbo maggi in še kakšna bi se našla.

Lep pozdrav,
Slavko

dip08

Pozdravljeni
Glede na to da se bliža sezona,ko je vsaj na našem koncu polstenk v izobilju,me zanime ali so primerne za sušenje.Hvala za odgovor.

slavko

Polstenke lahko sušite, podobno kot gobane (jurčke).

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Da ne bom odpirala nove teme, bi vprašala kar tukaj... Še nikjer nisem zasledila,da bi bilo možno sušiti tudi golobice?  POnavadi jih kar vleiko naberem in so mi zelo okusne, zato me zanima, ali bi bilo tudi te gobice možno sušiti?

Lp,
Mojca

slavko

Seveda golobice lahko sušite. Žal nimajo tako intenzivne arome kot gobani, ampak lahko vseeno poskusite in nas obvestite kako se obnesejo.

Lep pozdrav,
Slavko

janko

LP

V tem letu prvič probam posušiti gobe z doma nerejenim sušilnikom. Ima 8 lesenih okvirjev z napeto mrežo.

Je v leseni izvedbi z notranjo izolacijo. Ima en ventilator za mešanje zrake v komori, spodaj je grelnik z nastavitvami( kalirifer).

Na vratih je sredi merilnik temperature klasični.

Komora ima na vrhu na petih mestih izpust zraka. Vonj je povsod po gobah, dokler niso suhe potem pojenja in ga skoraj ni več.

Čas sušenja cci. 6-8ur na do 40 st. C. Gobe se prelomijo. Vse posušene dam v steklen kozarec zaprem in v temen prostor.


Slavko delam prav ali bi lahko kaj izboljšal. Cena sušilnika je bila 300eur. Primeren je tudi za vse ostalo, kar se suši.


Janko