Sterilizacija substrata

Začel/a Banditbanger, 25 Julij 2018, 18:14

Prejšnja tema - Naslednja tema

Banditbanger

Pozdravljeni!

Lotil sem se gojenja gob in uspešno pridelal bukove ostrigarje na substratu iz mešanice slame, kavne usedline in lupin arašidov. Zdaj bi rad prešel na šitake, vendar se mi pojavlja problem glede sterilizacije substrata - očitno ni dovolj samo prekuhati kot pri ostrigarjih, ampak je najbolje sterilizirati v namenskih vrečkah v namenskem ekonom loncu. Vrečk načeloma ni težko dobiti, glede ekonoma pa je bolj zapleteno. Čez lužo je ponudba pestra, pri nas oz. v Evropi pa takih ekonom loncev oz. "cannerjev" nisem zasledil. Kaj uporabljate za ta namen?

Pa še eno vprašanje za tiste, ki se s tem ukvarjate bolj profesionalno: v kolikor bi hotel pridelavo razširiti in gobe tudi (predvsem lokalno) prodajati, ali so kakšni posebni zakonski pogoji (razen dopolnilne dejavnosti oz. s.p. ali d.o.o. ter registracije obrata?

Vnaprej hvala za vse informacije!

Gregor

Glede sterilizatorja:
Na ebay se da dobiti nove uporabne 20 litrske lonce za ~130€ z postnino vred.

https://www.ebay.com/itm/153087566356

V taksnem loncu lahko steriliziras na enkrat  4 vrece, v vsaki 2.5 kg substrata.

Drazje alternative:
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=all+american++pressure&_sacat=0


Banditbanger

Hvala!

Točno take sem gledal, očitno bo treba naročiti iz ZDA... konec koncev niti ni taka investicija, sploh ker je uporaben tudi za vlaganje.

Kaj pa glede papirologije, če bi hotel kakšno kilco prodati (razen davkarije, to je logično)?

Gregor

To pa ne vem, a si predstavljam, da je treba davke na dohodke placati, ce ti dohodki presegajo doloceno vrednost.

Banditbanger

Sem pregledoval malo zakonodajo in kolikor vidim je treba registrirati obrat za pridelavo živil, kakšne pa so (če so) druge zahteve, pa nisem zasledil. Predvsem me zanima, ali je treba izpolnjevati kakšne zahteve glede prostorov, postopkov itd. Za bio certifikat sem prebral, da je kar drag, ker je treba plačevati inšpektorje itd.