koruzna bulava snet

Začel/a klavir, 22 Februar 2009, 13:14

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Pred kratkim sem se spoznal z glivo (to menda ni goba?), ki se ji reče koruzna bulava snet. Večina strani na internetu jo navaja kot koruznega škodljivca, ponekod (npr. na vaši spletni strani) pa piše, da je odlična za uživanje in predvsem priljubljena v južni Ameriki, kjer lahko doseže vrtoglave cene. A se jo da, ko zori koruza, še kje nabrati, ali pa je ta bolezen že skoraj docela izkoreninjena? In če je tako (in ker kmetje ne vidijo radi, da hodiš po njihovi njivi), jaz sam gojim doma od lani nekaj malega sladke koruze. Bi se jo dalo okužiti s takšno glivo (če ni prenevarno; saj baje kljub vsemu ostane precej pridelka in blizu ni nobenega koruznega polja), kako in kje dobiti glivice?

Hvala za odgovor in lep pozdrav
Ivan


slavko

Koruzna snet (Ustilago maydis), http://www.gobe.si/Gobe/UstilagoMaydis, je parazit, ki napada koruzne storže. Čas rasti je od polovice do konca septembra. Užitni so tisti mladi primerki, ki še ne vsebujejo črnega trosnega prahu. Verjamem, da je to pgost parazit na koruznih poljih in ga je možno najti na večini koruznih polj.

Sam jo najdem na gozdnem robu, kjer se prične koruzna njiva, v okolici Lenarta. Poskusil je še nisem, čeprav jo tisti, ki so jo jedli, zelo hvalijo.

Kako je z gojenjem gobe ne vem.

Lep pozdrav,
Slavko

zeronio

Jaz sem jih uspesno vzgojil tako, da sem injekcijo napolnil s trosi razredcenimi v vodi in v vsako mlado rastlinico injeciral par kapljic.
Trosi so tisti crn prah, ki ga najdes v zrelih gobah (bulah).
Uspeh je bil 100% - vse okuzene rastline so na storzih razvile snet.

Seveda koruze nisem prsil s fungicidi.

LP Matej

slavko

Predpostavljam, da cenite okus teh "škodljivcev".

Po mojih informacijah gobje jedi s to vrsto "škodljivca" čez lužo dosegajo ceno, ki se ne razlikujejo prav veliko od cene gobjih jedi s tartufi.

Lep pozdrav,
Slavko