katera goba je to

Začel/a lisjak, 20 Oktober 2008, 20:09

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Po barvi klobuka in redkih lističih mislim, da ste našli eno od polževk (Hygrophorus), najverjetneje hojevo polževko (Hygrophorus pudorinus), ki je užitna. Preverite še vonj - ta bi moral biti prijeten.

Lep pozdrav,
Slavko

Tič

Citat od: slavko dne 24 Oktober 2011, 15:19
Tič imate prav, vendar je za javno uporabo bolje zapisati zanesljivo pravilo, da ne pride do zastrupitev. Že tako jih je preveč. Tisti, ki gobe dovolj dobro poznajo in poznate, tako že vedo, kako se različne vrste pripravijo.
Poznam eno dobro poznavalko mraznic (Armillaria), ki je kljub temu utrpela blago zastrupitev. Mislim, da previdnost ni nikoli odveč.

Lep pozdrav,
Slavko
Se strinjam. Gobe nabiram in preučujem že skoraj 50 let. Kot otrok sem začel s tisto prvo knjigo, zloženko, Ante Beg Gobe 1. Malo pa mi je pomagal mamin sodelavec. Kar nekaj časa je trajalo, da sem si upal nabrati prvo bolj zahtevno gobo za določitev. To je bila Bisernica. Potem se je kar odprlo. Ampak tudi, da sem Bisernico pripravil na svoj način, je trajalo kar nekaj časa. Pri mraznicah pa sem še zmeraj previden in jih pripravljam po doktrini.

Sem čisti samouk. Literature pa imam res veliko. Počasi, bom sedajle kupil še komplet "Fungi of Switzerland". Škoda, da v moji bližini ni kakšnega aktivnega gobarskega društva, kot je Lisička Maribor. Na raznih razstavah v naši okolici sem malo pogledal in povprašal, pa se žal nisem videl v teh društvih.

L. P.: Tič

slavko

Knjige Pilze der Schweiz (1 - 6) uporabljamo kot referenčno literaturo za zahtevnejše preučevanje gliv. So zelo dobre, vendar drage. Pošiljam vam povezave aktivnih društev, ki so registrirana pri Mikološki zvezi Slovenije, http://www.gobe.si/GobarskaDrustva. Morda je katero blizu vas.

Lep pozdrav,
Slavko

lisjak

#903
Pri teh gobicah rabim pomoč pri determinaciji
lp








A


A


A


A


A


A


A


A


A


B


B


B


B


B


B


B


B


C


C


C


D


D


D


D


D


D


E


E


F


F


F


F


G


G


slavko

A - naluskani kukmak (Agaricus squamulifer), užiten.
B - pesniška polževka (Hygrophorus poetarum) užitna.
C - škrlateča koprenka, kijasti različek (Cortinarius purpurascens var. largusoides), užitna.
D, E - bledovijoličasta kolesnica (Lepista glaucocana), užitna.
F - pripognjena čeladica (Mycena inclinata), neužitna.
G - bela kolobarnica (Tricholoma album), neužitna.

Lep pozdrav,
Slavko

pipo

lep pozdrav!
mene zanima katera goba je to


pipo

se opravičujem za tako veliko sliko! sem popravil ;D








pipo

-rasla je v gozdu na zelo trhlem drevesu bukve
-klobuk je temno rjav in kot da bi bil polakiran
-trosovnica ima majhne luknjice bolj svetle barve in vleče na belo
-ima dva beta, ki se na koncu spajata v enega

slavko

Našli ste svetlikavo pološčenko (Ganoderma lucidum), neužitna. Ta goba je ena od najbolj znanih zdravilnih gob - Kitajci jo imenujejo goba "nesmrtnosti" (reiši). Pri nas v lekarnah se dobijo različni zdravilni pripravki iz te gobe.

Lep pozdrav,
Slavko

pipo

Hvala lepa za odgovor

Lep pozdrav!

lisjak

#910
Takrat, ko sem objavil slike, še nisem vedel, da imajo gobice na slikah B in G rjav trosni prah, torej nobena izmed njih ni Hygróphorus poetárum, Pesniška polževka ali Tricholóma álbum, Bela kolobarnica
Mogoče bi lahko bila gobica G Hebelóma crustulinifórme, Solzeča medlenka ali kakšna druga medlenka ?
Gobice B pa so bile močno sluzave, oddale so malo trosnega prahu, vendar je zagotovo bil rjav.
Poskusil pa sem kukmak na sliki A - naluskani kukmak (Agaricus squamulifer). Te kukmake je bilo videti prejšnji teden skoraj ob vsaki hiši. Ima neprijeten vonj, morda sem poskusil prestare kukmake, vendar tudi tisti manjši z rožnatimi lističi nimajo prijetnega vonja.
lp


slavko

#911
Pisanje Lisjaka je lep primer, kako nenatančno je določanje gob po slikah. Če ni dovolj informacij, potem so lahko slike zavajujoče. Nekdo slika npr. z bliskavico in že je goba drugačnih barv. Tega se morate "forumovci" zavedati. Določanje gob izključno po slikah je bolj ali manj natančno.

Želel bi, da se iz tega primera naučimo, kako pomembno je dati več informacij o najdenih gobah, kot npr. okus, vonj, barva trosnega prahu, katera drevesa so rasla pri gobi, ali je goba najdena v nižinskem gozdu ali na določeni višini, več posnetkov iste gobe iz različnih zornih kotov (da je razviden bet, lističi in druge strukture gobe). Samo v takem primeru je možno gobo makroskopsko določiti natančneje. Seveda pa je najbolj natančna določitev gobe še zmeraj tista z mikroskopom.

Lisjak, morda ste našli gobe iz rodu medlenk (Hebeloma). Večina gob iz tega rodu ima neprijeten vonj po kislem zelju ali podobno. Upam, da boste v prihodnje poskrbeli, da bo ob slikah še več informacij, pa bo tudi določitev gobe natančnejša.

Lep pozdrav,
Slavko

dverbnik

ali je to sivka, malo je rumena po peclju in ob prelomu tudi, Ali se lahko zamenja v tem času za kaj drugega

http://www.shrani.si/f/3q/EZ/2jrglkTF/pb010264-640x480.jpg

golobaj-milan

Administrator zakaj ne morem na forum naložiti slikce velikosti 60kb. mi javlja tole sporočilo:

The upload folder is full. Please try a smaller file and/or contact an administrator.

L.P.
Milan

slavko

dverbnik #912

Na sliki je zimska kolobarnica (Tricholoma portentosum), užitna. Znan je tudi pod imeni sivka, snežka, sirotica...

Lep pozdrav,
Slavko