katera goba je to

Začel/a lisjak, 20 Oktober 2008, 20:09

Prejšnja tema - Naslednja tema

lisjak

Sem nov na forumu in me zanima ketere gobe so to.
Mislim da je tista z dolgim betom citronasta kolobarnica, zraven je še posnetek od zgoraj. Bet je dolg 20 cm, širina klobuka pa okrog 7 cm, žal mi je padla iz košare in se je klobuk zdrobil.

lp

slavko

Na prvem posnetku so tri vrste gob: ena je črnomekinasta mraznica (Armillaria ostoyae), zgoraj desno je rdečkasta trhlenka (Tricholomopsis rutilans), desno spodaj pa ena od mušnic.

Na drugem posnetku so tudi tri vrste gob: zgoraj je dežniček, srednji dve bi lahko bili vretenasti kolobarnici (Tricholoma sejunctum), spodnja pa mi je podobna golobičji kolobarnici (Tricholoma columbetta).

Na tretjem posnetku bi lahko bila vijolična bledivka (Laccaria amethystina).

Na zadnjih dveh posnetkih pa mislim da je citronasta mušnica (Amanita citrina).

Lep pozdrav,
Slavko

lisjak

Najprej hvala za hiter odgovor.

Na internetu sem pogledal precej slik vretenastih kolobarnic, vendar nikjer ne najdem dako dolgega beta, pa tudi barva klobuka se mi zdi precej temnejša kot pri moji kolobarnici. Moja kolobarnica ima belo meso z odtenki zelo svetleče rumene barve, povrhnjica klobuka pa je sivkasto-rumena, zelo svetla.
Ima še kdo kakšno sliko, ki je podobna moji ?

prilagam pa še nekaj novih gobic, ki jih ne znam določiti

na slikah 1-2 imam dve gobi
  B-mogoče je poprhnjena livka ? , gosti lističi rasteje po betu navzdol, rjavo rumen bet
  A-mogoče je velika rdečelistka ?, je precej podobna prvi gobi
     razliki sta samo:
           lističi nisi pripeti na bet, oziroma so zaokroženi navzgor
           bet je bel, nekoliko sivkast, poraščen z nežnimi črnimi dlačicami
  obe gobi imata podoben, nekoliko neprijeten, ne premočan vonj

na sliki 3 zgoraj levo pa se ne morem odločiti katera je, A ali B , mogoče je celo katera treja

na sliki 4 pa imam še nekaj gobic, ki so v teh dneh zelo pogoste

lp


slavko

Goba z označbo A je ena od kolobarnic (Tricholoma). Goba z označbo B pa poprhnjena livka (Clitocybe nebularis) ali po domače meglenka. Na tretji seriji slik mislim, da so vse gobe meglenke.

Pri četrti seriji slik so od leve proti desni:

- prva zgoraj je redkvičasta čeladica (Mycena pura), ki je strupena. Drugi dve zgoraj spadata med mlečnice (Lactarius).

- prve spodaj so verjetno šopaste korenovke (Collybia confluens), desno pa bi lahko bila zbledela citronasta mušnica (Amanita citrina), ki je pogojno užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

lisjak

na sliki zgoraj levo je po obliki beta nekoliko nenavadna lisička, za katero vrsto gre ?
na sliki zgoraj desno  ne vem , kaj bi lahko bilo.
na spodnjih dveh slikah pa mislim, da je modrikasta ali pa kakšna druga golobica.


lp

slavko

Na sliki zgoraj levo ni navadna lisička (Cantharellus cibarius), saj se vidijo lističi. Po mojem mnenju je na sliki divji lisičkovec (Hygrophoropsys aurantiaca).

Na zgornji sliki desno pa mislim, da je bukova mlečnica (Lactarius belnnius). Na rastišču bi morali preveriti, če na ranjenem mestu goba soči bel mleček.

Na spodnjih dveh slikah pa bi lahko bila modrikasta golobica (Russula cyanoxantha).

Lep pozdrav,
Slavko

lisjak

Tudi jaz sem najprej pomislil, da je to lisičkovec, vendar sem si po primerjavi med slikami z interneta in mojo gobo rekel, da tudi lisičkovec ni. Ne vem pa, kako sem lahko pomislil, da je to lisička, saj navadno lisičko pobiram že od malih nog. V naravi sem jo že velikokrat videl, vendar je nisem nikoli pobiral, vsaj to mi je bilo jasno, da ni navadna lisička.
Tudi moja slika ni ravno dobra. V resnici je moja goba nekoliko temnejše, jačno rumene barve, v primerjavi s slikami na internetu pa ima tudi nekoliko ožji bet. Mislim, da mi je vaš odgovor zelo pomagal, da v bodoče ne bom zamenjal lisičke z lisičkovcem. Sploh pa sem opazil, da se slike na internetu in knjigah včasih zelo razlikujejo od dejanskega izgleda gobe v naravi.

Koliko pa si lahko pomagam s tujimi internetnimi stranmi, npr. Švedska, Češka, Anglija ...
Ali se lako ista vrsta gobe v teh državah bistveno razlikuje od naših ?

lp



lisjak

Te gobe sem poslikal danes, večinoma listnat gozd, 260-290 m, v teh dne je bilo pri nas malo dežja.

1. slika
Na prvi sliki je nekoliko starejša goba, ima blag, prijeten vonj. Klobuk je sestavljen iz belega penastega materiala (podobno kot stepen beljak), nikjer pa ne vidim trosovnice, samo to belo penasto meso. Mogoče je trosovnica odpadla ? Nekako se mi dozdeva, da bi to lahko bil rjavi bledotrosnik.

2. slika
Ko sem videl to mušnico, sem jo samo poslikal, ke mi je bila všeč, zato ne vem ali ima lupino, pa tudi zastiralce ne vem če ima. Na sliki spodaj desno, zelo nizko na betu so vidni nekakšni ostanki zastiralca ali pa je kaj drugega, če je zastiralce, bi moralo biti višje. Mogoče to sploh ni mušnica, ampak je lupinar (beli lupinar) ? Venar pa mislim, da lupinarji nimajo ostankov ovojnice na klobuku.

3. slika
Tudi to gobo sem samo poslikal, ker je imela zelo temno čokoladno barvo.  Najprej sem mislil, da je potemnela zaradi starosti, ko pa sem jo pobliže pogledal, sem videl, da še ne razpada in ima čvrsto meso,  prijeten vonj.  Mislim, da bi lahko bila kostanjeva, mahova ali pa hrastova mlečnica, čeprav mlečka pri njej nisem opazil, vendar je nisem močno poškodoval, zato ga pač ni.

4. slika
To je gotovo golobica, samo ne vem katera.  Malo sem jo poskusil, pa se kljub temu ne morem odločiti če peče ali ne. Če že peče, ima zelo blag pekoč okus in krko meso. Zato mislim, da bi lahko bila krka golobica-rumeni različek ali pa žolta golobica, morda tudi brezova, čeprav v bližini ni bilo brez, predvsem bukve in kostanji.

slavko

Na prvi seriji slik je maslena lupljivka (Suillus luteus) ali maslenka po domače, ki je užitna in okusna goba. Primerek je star in trosovnice skorajda ni več. Sicer ima maslenka trosovnico iz cevk, podobno kot gobani. Pri mladih primerkih je trosovnica rumene barve, nato pa je vse bolj zelena in na koncu rjava.  Trosovnico so gotovo pojedle živali, ki se prehranjujejo z gobami, ali pa je odpadla zaradi starosti gobe.

Na drugi seriji slik je zelo verjetno medlorumena mušnica (Amanita gemmata), ki je strupena. Na spodnji desni sliki je lepo viden obroček. Dokaz, da je goba nekoč rasla iz "jajčka" oz. lupine (Velum universale) je viden na klobuku v obliki belih krpic. Ko goba raste, se lupina predre in ostanki lupine ostanejo na klobuku. To velja tudi za lupinarje, ki prav tako spadajo v rod mušnic (Amanita), vendar nikoli nimajo obročka. Vendar lupina pri vseh vrstah lupinarjev ni tako obstojna, da bi ostala na klobuku v obliki krpic. Obroček ali zastiralce (Velum partiale), pa je ostanek zaščite trosovnice. Mlade gobe zastiralce ščiti dotlej, da so trosi zreli. Nato se zastiralce odtrga od klobuka in na betu ostane obroček.

Na tretji seriji slik je res ena od mlečnic (Lactarius). Vse vrste mlečnic ne sočijo enako močno. Tudi barva mlečka se razlikuje. Nekatere mlečnice imajo prozoren mleček, ki ni obilen in tako je včasih komaj opaziti, da gre za mlečnico. Tudi če so gobe suhe je mlečka manj, ali pa ga sploh ni. Večina mlečnic ima bel mleček, bolj ali manj obilen. Užitne pa so tiste vrste mlečnic, ki sočijo oranžen mleček, kot korenčkov sok.

Na zadnji seriji slik se strinjam z vašo ugotovitvijo, da gre za žolto golobico (Russula fellea), ki je strupena in povzroča prebavne motnje, če jo zaužijemo. Splošno pravilo pri golobicah je, da pekočih vrst ne pobiramo, saj je med njimi več strupenih ali neužitnih.

Lep pozdrav,
Slavko

cordyceps

Mislim da je 3. slika Pseudoclitocybe cyathiformis , a 4. slika Russula ochroleuca.

lisjak

tudi jaz mislim, da bi na sliki 3 bi res lahko bila Pseudoclitocybe cyathiformis(Latvičasta palivka)
  , ta slika na http://www.gobe.si/Gobe/PseudoclitocybeCyathiformis ji je zelo podobna
  , slika na http://www.drustvo-bisernica.si/pseudoclitocybecyathiformis.htm pa je nekoliko svetlejša
zelo me mika, da bi šel še enkrat v gozd in se prepričal, če ima mleček.



na sliki 4 pa bi tudi lahko bila Russula ochroleuca(okrasta golobica),
čeprav je na sliki na http://www.gobe.si/Gobe/RussulaOchroleuca precej temnejše barve
, ta na http://www.drustvo-bisernica.si/russulaochroleuca.htm pa ji je zelo podobna

Ima nežno pekoč okus, kar sem nekje prebral, da velja tudi za tudi za okrasto golobico.
Vendar je veliko podobnih rumenih golobic, zato mislim, da je težko določiti pravo.

lp



lisjak

Ponovno imam nekaj gobic, ki jih večinoma ne znam določiti in rabim pomoč.
Pri vseh slikah napisanih v isti vrsti gre za isto gobico, samo slikano z drugega kota, izjemi sta le 14-1 in 14-2, vendar sem prepričan, da gre za isto vrsto gobe.

14-1, 14-2     nikjer ne najdem podobne slike, čeprav mislim da sem je v gozdu že velikokrat videl

14-3, 14-4     po barvi bi lahko bila Cantharellus cibarius var. amethysteus, Navadn lisička, luskati različek, vendar nima nobenih lusk, mislim, da gre samo za bolj zagorelo navadno lisičko

15-1, 15-2        ta raste iz vejevja, spodnja(15-3,15-4) pa iz debla, morda gre za isto vrsto, čeprav ima zgornja nekoliko daljši bet

15-3, 15-4   najbolj podobna goba, ki sem jo našej je  Gymnopílus sapineus, jelkova plamenka

16-1            morda Suillus variegatus, Peščena lupljivka ?, ali pa gre za isto vrsto kot na 17-1 (gobanček)

16-2, 16-3, 16-4 Clitocybe candicans, opredena livka ?

17-1, 17-2  Boletinus cavipes fo. aureus, votlobetni gobanček, rumena oblika ?
17-3, 17-4  mislim, da spada v isti rod got zgornja, razlikuje se po barvi


lp


slavko

Na slikah I4-1 in I4-2 mislim, da je ena od zrnovk (Cystoderma).

Na 14-3 in 14-4 bi lahko bil luskati različek navadne lisičke (Cantharellus cibarius var. amethysteus). Ta lisička ima včasih bolj, včasih manj izrazite vijoličaste luskice. Res je, da je lisička na sliki precej stara. Tako je določitev lahko približna.

Na slikah 15-1 do 15-4 so predstavniki plamenk (Gymnopilus), mislim da gre na vseh slikah za isto vrsto.

Na sliki 16-1 bi lahko bila peščena lupljivka (Suillus variegatus), vendar je goba precej zdelana.

Na slikah 16-2 do 16-4 mislim, da je ena od livk (Clitocybe), vendar nisem prepričan, da je opredena livka, saj je pri tej vrsti v dnišču beta dobro viden opredek.

Na slikah 17-1 in 17-2 sem kar siguren, da gre za starejši primerek macesnove lupljivke (Suillis grevillei). Votlobetni gobanček ima (kot že ime pove) votel bet in je po klobuku luskat, luknjice so poraščene po betu navzdol. Na sliki pa je lepo vidno, da luknjice niso porasle po betu.

Na slikah 17-3 in 17-4 pa mislim, da je siva lupljivka (Suillus viscidus).

Lep pozdrav,
Slavko

lisjak

Spet bom malo ugibal, kaj sem našel.
Na slikah 18 in 19 mislim, da gre za dve ali tri različne vrste zrnovk.
Ena izmed njih je verjetno Cystoderma amianthinum, Rjava zrnovka.
Teh z rumeno-rjavim klobukom je precej v tem času.

Na sliki 20 zgoraj: ? , borov gozd, ima tanek siv klobuk, zelo pogosta v tem času
Slika 20 spodaj: verjetno Gymnopus dryophilus, vitka korenovka
                                 in mogoče Clitocybe odóra, janeževa livka

Na sliki 21 gre za 4 posnetke iste gobe, vendar ne vem katere.
Čeprav so bili vsi štirje narejeni v razmaku nekaj sekund, s skoraj enakimi nastavitvami (f/2.8 1/6s iso100), imata prva dva posnetka preveč rdeče barve. Tisti, ki imate več izkušenj s fotografijo, mi mogoče lahko poveste, kaj je bilo narobe.

lp


jernej

Zgoraj na sliki 18 ni zrnovka, je nekaj drugega, česar ne poznam. Ostale na slikah 18 in 19 so rjave zrnovke. Zgornje slike na sliki 20 so slabe. Ne vidi se spodnji del gobe - bet in trosovnica. Domnevam, da gre za črnega gobanovca, če je trosovnica sestavljena iz luknjic. Gre za zelo redko gobo, ki je zaščitena. Ostalo na sliki 20 so res ene izmed korenovk in ena izmed livk. Če je dišala po janežu je janeževa, sicer pa dvomim, bolj verjetno katera druga. na zadnji sliki pa je mekinasti različek rdečkaste bledivke.

No veliko izkušen ravno nimam, mislim, pa da je to odvisno od nastavitve bele barve. Če imate to funkcijo nastavljeno na avtomatsko, fotoaparat sam izbere zanj najboljšo nastavitev. Pri boljših fotoaparatih se lahko to nastavi ročno.
Sicer pa sem mimogrede opazil še nekaj drugega. Slikate pri zelo nizkih vrednostih zaslonke (f). Boljše je, da gobe fotografirate pri čim večjih vrednostih zaslonke. S tem se namreč poveča globinska ostrina in večji del slike je oster. Poleg tega poskušajte gobo fotografirati tako, da se vidi čimveč njenih značilnosti (struktura klobuka, bet, trosovnica meso,...) Sicer pa so vaše slike zelo dobre.