Kratka vprašanja o gojenju gob.

Začel/a brodul, 15 Oktober 2006, 13:35

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

#15
Na posnetkih je najverjetneje lojasta štrlinka (Sebacina incrustans), ki je neužitna. Po načinu rasti spada med saprofitne vrste gob (gniloživke). Več podatkov je na tej povezavi, http://www.gobe.si/Gobe/SebacinaIncrustans.

Lep pozdrav,
Slavko

kristjan30

#16
Pozdravljeni vsi skupaj, sem nov na tem forumu, pred nekaj tedni sem v hrastove hlode vstavil micelij na čepkih ( šitake ), vse zamazal s staljenim parafinom, dva tedna so hlodi bili zunaj ( primerno od tal ), dez jih je v tem času precej namočil, pred par dnevi pa je začel zunaj bolj mraz in sem jih preselil v klet.

Sedaj me pa zanima, na koliko časa bi bilo potrebno čez zimo hlode v kleti močiti v posodi z vodo? Zunaj se baje moči enkrat na teden odvisno od vetra in suše.

Kako je pa z močenjem hlodov v kletnih prostorih oz. kako pogosto mora biti? V kleti je med 14-15 stopinj celzija, vlaga pa je okrog 80-85%. Hlodi so premera od 8-15cm, dolgi okrog enega metra. Preden sem v hlode vstavil micelij na čepkih sem hlode predhodno namočil v vodi za 24ur. Zračnost v kleti je kar ok, ker je pri nas dosti burje in vleče zrak v klet skozi cevi, če zunaj ne piha pa imam tudi ventilator za dovod zraka v klet.

Kaj pravite? Vsem že vnaprej hvala za pomoč!



Gregor

Jaz ne bi pretiraval z mocenjem. Ce jih zalijes na kratko enkrat na teden tako da bo povrsina vlazna bo to verjetno dovolj.

kristjan30

#18
Substrat ( šitake ) bi rad dal počivati za 3 tedne za ponoven obrod gob.

Kako je najbolje, da substrat počiva? Kolikor mi je znano mora biti temperatura okrog 20 stopinj celzija, zračna vlažnost pa med 70 in 80%. Kar se temperature tiče ni problem, težava mi nastane v prostorih sedaj pozimi, ker je zaradi ogrevanja vlažnost tudi pod 60%. Kako nižja vlažnost kot je priporočena vpliva na razrast micelija? Je potrebno substrat med počivanjem tudi močiti? ( kolikor vem ne ).

Sedaj sem razmišljal, da bi vlažnost rešil na tak način, da bi dal substrate v večjo plastično posodo, posodo na vrhu pokril s folijo ( v foliji naredil nekaj večjih lukenj za zrak ) in vsake toliko časa pošprical notranje stene posode, da bi dvignil zračno vlažnost med počivanjem substrata.

Mislite, da je to dobra ideja? Ali pa slaba:)
Kolikor vem mora biti med počivanjem zagotovljena tudi zračnost, zaradi plesni. Je 3 tedensko počivanje substrata potrebno za vsak nadaljni obrod?

Če ima kdo kakšno idejo kako to najbolje rešit se mu že vnaprej zahvaljujem.

Gregor

Jaz bi pustil odkrito, in enkrat tedensko malo poskropil. Nic ne be hudega, ce substrat med pocivanjem izgubu malo vlage. Po treh tednih pa cez noc namocit, in potem spet v klimatske pogoje za obrod.
3 tedne je okvirno, mogoce je pri tebi tudi 2 tedna dovolj, treba poizkusiti.

kristjan30

100x hvala za izčrpen odgovor, počasi se bomo naučili:)


Komarcca

Lani sem poskusil z gojenjem bukovih ostrigarjev in šitak na lesu. Moznike preraščene z miceljiem sem vstavil v juniju in debla označil. V istem letu še nisem dočakal gob.
So pa debla začele preraščati nepričakovane gobe. Očitno so prispele z debli. Katere gobe so na spodnji sliki?


Ko me je začetna vnema že minila in sem že razmišljal, da bodo debla končala v kaminu, sem danes slučajno opazil gobe.
Ali so gobe na spodnjih slikah šitake?




Lep pozdrav in hvala za odgovore.

klavir

Vsekakor so vam zrasle šitake...

lp