Sezonske gobe

Začel/a klavir, 21 Maj 2008, 00:22

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Danes sem bil spet v domačem gozdu. Sem bil kar presenečen nad množino gob, saj jih je bilo več kot zadnjič, kar je glede na čas kar malo nenavadno. Zgleda, da jim je všeč vlaga in relativno toplo vreme.

Prevladovale so vijoličaste kolesnice, ki so, pripravljene na običajen način, za polovico pod svojimi zmožnostmi. Obstaja namreč en odličen recept prav za te gobe. (Če vlada interes, ga lahko enkrat objavim.)

Sedaj so zrasli jesenski loputarji, ali po domače jesenski hrčki, ki tako lepo obudijo spomine na pomlad, saj niso zelo drugačni od spomladanskih hrčkov ali smrčkov:




Tokrat jih bomo poskusili jesti, če bo šlo. Gobe so namreč izredno žilave...

Od številnih ostalih vrst gob, ki so zrasle, pa polagam tele v pregled:




Gre vsaj za dve vrsti; tiste vijolične sicer poznam, so pa zanimive še one druge pollesnate, zelo žilave gobice.

No, to bi bilo za nekaj časa vse, pa lep pozdrav!

slavko

Pollesnate gobe na sliki so trpki zgručarji (Panellus stypticus).

Lep pozdrav,
Slavko

klavir

Lepo pozdravljeni!

Še zadnjič letos smo šli v najboljši gozd za gobe, kar jih poznam. In sicer na Goričko, tik ob meji z Madžarsko, približno 90 km iz Maribora. Prevladuje iglast gozd, zlasti pa borov na odprtih ravnih predelih, poraščenih z mahom. Na takšnih mestih je tudi največ gob.
Že marca smo tukaj našli več kot sto primerkov marčnic, zrasli pa so celo pomladanski hrčki. Poleti so se takole sipale lisičke:




Tokrat smo šli pa po zadnje snežke. Edino teh gob izgleda da tukaj ni pretirano veliko. Nekaj primerkov pa vseeno... Lahko tudi, da je letos slabo leto za snežke, saj jih tudi drugod ni dosti.

Ob prihodu sta ob gozdni cesti že rasli dve maslenki:




Poleg dveh rdečečih marel je bil tudi še par teh, ki jih iz previdnosti raje ne bomo pojedli, saj se obroček nič kaj ni dal premikati po betu gor in dol:




Zanimive so tudi te gobice:




V tem gozdu lahko vidimo tudi, kako živali razgrebejo prst, da bi prišle do gob. Ljudje pravijo, da so to divje svinje. Takih risov je po gozdu polno. Najprej smo mislili, da je to delo nevestnih gobarjev, ampak kdo bi pa ril po tleh za lisičkami in jih nato pustil ležati tam? Izgleda pa, da to gobam vendarle preveč ne škodi, saj se takšno dobesedno živalsko početje gotovo ni pričelo letos...




Prvikrat sem našel tudi zelenkaste kolobarnice ali po domače vitezovke. To sklepam po obliki in barvi gobe. Žveplena kolobarnica mislim, da ne more biti, saj ne smrdi, ampak ima vonj po moki, tesno skupaj zraščene lističe, pa rasla je v iglastem in ne listnatem gozdu. Bilo jih je na žalost čisto malo, se pa vidi, da so jih že pobirali. Pravijo, da skoraj nič ne zaostajajo za zimskimi kolobarnicami... Kar se tiče groženj s smrtjo v zvezi z vitezovkami, mislim da je to malo pretirano, oziroma ni, če človek poje kilogram teh gob naenkrat ali kaj podobnega. Za kaj takega pa jih itak premalo zrase...



Gobji krožnik z jurčki, snežkami in zelenkastimi kolobarnicami

In končno, ko človek neha takole nabirati gobe, postane lačen. Tako smo začeli hoditi v Porabje, kjer se naprej od Monoštra nahaja originalna madžarska čarda.
Najlepša pa je tako reka Raba...



klavir

Na slikah spodaj imam še dve vrsti gob za determinacijo - ko boste determinatorji spet imeli čas - zanimalo bi me tudi za te dve.

Lep pozdrav








jernej

Determinatorji smo zaposleni ljudje.  ::) ;) :D

Rjava goba na sliki je podvihana kolesnica (Lepista inversa), spodaj na dveh slikah pa je že bolj zdelana ščitovka. Na prejšnjih slikah pa je eden izmed dežničkov (Lepiota) in prav, da ga niste pobrali. Majhna siva in zanimiva gobica pa je ena izmed čeladic (Mycena)


klavir

Za vse ljubitelje lijastih lisičk: v teh dneh so na svojih rastiščih še enkrat pognale nekoliko manj znane vrste lisičk - lijaste lisičke; in teh ni nekaj primerkov, ampak se kar sipljejo.
Da bo lahko šel še kdo drug preverit svoje "place"...

lp



klavir

Zanima me še, katere so te gobice.
Hvala.



klavir

Je že tako, da se vse enkrat konča. To se bo neizogibno zgodilo tudi z letošnjo gobjo sezono.

Naj povem, da smo šli danes še zadnjič po poznojesenske gobe, izbrali smo si gozd pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Torej, kaj naj človek pričakuje, če gre zadnji dan v novembru v gozd in upa, da bo našel kaj uporabnega? Najboljše je kajpada priznati kruto realnost, da nismo več sredi septembra ali oktobra - pa tudi novembra ne, takoj omejiti pričakovanja in vzeti vse skupaj le ne preveč zares. In kaj potem, če gobe vseeno so, kaj če jih je veliko, celo zelo veliko, in to prav mladih, pa čeprav samo ježkov? Ja, kaj bi človek z ježki, ko je potrebno prav vsakega očistiti bodic. (Ali zato, da nas ne bi bodle v ustih?) Ampak saj imamo čas, tudi če smo ga že vsega porabili. Pa saj tako in tako ne bomo imeli samo ježkov za večerjo, saj je ja zraslo še pet snežk, kakšnih dvajset lijastih lisičk, par ledenk in dve peščenki. Tako da bo menda šlo...







Dovolite mi še, da strnem vtise o letošnji gobji sezoni.

Saj ni bila tako slaba kot se govori, tokrat smo za spremembo imeli dobro poletje. Junija se je vse skupaj nekoliko kasneje kot ponavadi začelo, v celi sezoni pa se je največ gob dalo najti julija. Takrat je bilo precej gobanov, ogromno lisičk, golobic, bisernic, mlečnih pečenic in ostalega. Avgusta so ostale predvsem lisičke. Jesen pa..., no, težko bi dal več kot rahlo prizanesljivo podpovprečno oceno. Septembra so se gobe odpravile počivat, da bi nato lažje ne zrasle. Svetel utrinek v tem času je bil sicer velik izbruh marel proti koncu meseca. Oktobra se je v majhnih količinah pojavila večina gobjih vrst, ki bi morale zrasti jeseni. Še štorovke se je dalo vse pobrati... Medtem ko smo lani imeli toliko sirovk, da jih je večina ostala v gozdu, jih letos nisem videl niti deset primerkov. Snežk pa je tako bilo sploh čisto malo. Trobente pa nobene... Je pa vsaj november bil kljub temu nadpovprečen z gobami, čeprav ne z markantnejšimi vrstami. V splošnem bi torej lahko sklenili, da smo imeli dobro poletje in slabo jesen, skupaj torej vendarle povprečno sezono.

In tako, to bi bilo vse, zadnje gobice so zrasle, gobja letina pa je končana. S tem je ta tema zaključena.

slavko

Goba s slike iz 27.11. bi lahko bila bledi luskinar (Pholiota lenta), http://www.gobe.si/Gobe/PholiotaLenta, ki je neužiten.

Lep pozdrav,
Slavko