Determiniranje 2017

Začel/a klavir, 01 Januar 2017, 00:45

Prejšnja tema - Naslednja tema

tomosi

Najlepša hvala g.Slavko. Sam sem kolebal med tem in svinjskim.
Tomo

slavko

Svinjski goban ima močno izraženo mrežico na betu. Žametasti pa mrežice nima.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Ale #114, ta pravi gobar je vse določil pravilno, razen gobo pod točko 1., kjer je bila uspešna enajsterka. Zajedalska polstenka ima sicer sedaj novo ime, zajedalski pagoban (Pseudoboletus parasíticus). Bravo, oba sta se dobro odrezala.

Lep pozdrav,
Slavko

Ta Pravi Gobar

#123
Hvala Gospod Slavko, evo, v sodelovanju je zmaga !!  

Ale, pa zakaj glih pivo preko gob ??  Jaz sem si Žametaste gobane pripravil pred dnevi ob 21.30 polno ponev, zraven in preko spil 2 ali 3 kozarce ore. Mi ni bilo nič, vse super ...

Kristus, kako neurje smo ravno imeli na Dravskem polju, prvo veter sem mislil da bo hišo odneslo - takega vetra ne pomnim.  Potem dež močan pa toča vmes.  Bliska pa poka skozi ... Radarska slika padavin kaže da je bilo celo polje vijolično - to so padavine preko 100 litrov na kvadratni meter. Bo pa to za gobe dobro - vsi v nizek start ... ;D

Ale

ta pravi gobar: "Ale, pa zakaj glih pivo preko gob ??"

Včasih zapaše po napornem gobarjenju kakšno pivo ... kaj pa če spiješ pivo preden pripraviš gobe? :)
Si lahko potem pripraviš te gobe, al je boljše, da jih shraniš za naslednji dan?

Ta Pravi Gobar

#125
Ale,  naslednji dan so gobe v hladilniku ponavadi že bolj sumljivega slovesa - jaz jih ne puščam več za naslednji dan - pol raje takoj v skrinjo.  Glede alkohola baje najbolj škodi vino, pa menda žgane zadeve, za pivo še nisem slišal da bi ne vem kak škodilo.

Klavir, previdno na Pohorju - neurje gori pride preko hriba v momentu.  Me je dobilo poleti 2005 - je bilo 25 stopinj, po neurju je v avtu kazalo nič stopinj celzija  !!

Sicer pa je vprašanje kako so ceste prevozne - tu pri nas je povsod neko drevje preko ali ob cestah - celo v jezu med Miklavžem in Rogozo leži bor. Vejevje je pa tako vsepovsod, pa že spet je blizu 30 stopinj, znoriš ...

Za jutri je še napovedano divjanje narave - no ta izraz je malo ponesrečen, kajne  ?

Dober ulov vsem  :)

Ale

Hvala, Ta Pravi Gobar. Torej se je romantični večerji s temi gobani in s kozarcem ohlajenega vina bolje izogniti ... ;) Z lisičkami, jurčki, ježki, golobicami, kukmaki do sedaj ni bilo težav, tudi če si kaj dobrega spil zraven... v zmernih količinah seveda.

Zdaj pa naprej k temi...

danijel.hajdinjak

Pozdravljeni,

mene pa zanima za vrsto gobana gre na spodnjih slikah. Zadnje čase je teh z rumenim betom in rumeno trosovnico na našem koncu (Kranj, pod Joštom) res kar precej.







Hvala!

Lp
Danijel

Ale

Danijel, meni zgleda kot preprosti goban (Boletus impolitus), zelo okusen, vendar menda zaščiten.

Naj še g. Slavko pove ...

klavir

Ale, Žametasti gobani niso alergični na pivo. Pri tem gre za drugo gobo: svinjski goban. Meni osebno je še boljši. Letos jih še nisem našel, razen ene izjeme, običajno pa se avgusta pojavijo v Stražunu, in če niso vsi zbrcani ali črvivi, so zelo okusni.

Mimogrede, modreči bledotrosnik ni več zaščitena vrsta gobe, je pa še vedno na rdečem seznamu. Jih pa na Pohorju vidim več kot jurčkov...

slavko

danijel.hajdinjak #127 strinjam se z določitvijo uporabnika Ale, da je na posnetkih preprosti goban (Boletus impolitus), ki je užitna vrsta gobe. Res je v prejšnji uredbi bil zavarovana vrsta. Z novo uredbo pa ni več zavarovana vrsta.

Lep pozdrav,
Slavko

Ale

Hvala za pojasnilo "klavir".  :)

Prosim za determinacijo naslednjih gobic:

1. Rastišče med borovnicami in malinami, višina cca. 1000 nadmorske višine, močan vonj po česnu. Zanimiv mi je pecelj, ki je podoben vejici borovnice po načini rasti.






2. Rastišče na isti višini kot gobe pod točko 1., v bližini malin, na poti na obrobju travnika. Prijetnega vonja.

slavko

Na prvih treh posnetkih od zgoraj navzdol je navadna čenovka (Mycenitis scorodonius), ki je užitna vrsta. Na zadnjem posnetku pa bi lahko bila solzeča medlenka (Hebeloma crustuliniforme), ki je neužitna vrsta.

Lep pozdrav,
Slavko


seppo

Spoštovani gobarji. prosil bi za determinacijo te gobe. Trosovnica je rumena in ob pritisku potemni. Bet je tudi rumen in gladek in čvrst. Spodaj nekoliko temnejši. Klobuk je temno rjav. Po moji oceni bi to lahko bil Bolétus quelétii, quelétov goban, ampak je klobuk preveč rjav. Prosim za pomoč. Hvala.