gobe.si
17 avgust 2017, 19:14 *
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.
Novice:
 
   Domov   Pomoč Išči Koledar Prijava Registracija  
Strani: 1 ... 7 8 [9] 10   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Determiniranje 2017  (Prebrano 15272 krat)
tomosi
Newbie
*
Objave: 8


Ogled Profila Email
« Odgovori #120 dne:: 10 avgust 2017, 19:01 »

Najlepša hvala g.Slavko. Sam sem kolebal med tem in svinjskim.
Tomo
Prijavljen
slavko
Global Moderator
Hero Member
*****
Objave: 3297


Ogled Profila Email
« Odgovori #121 dne:: 10 avgust 2017, 19:02 »

Svinjski goban ima močno izraženo mrežico na betu. Žametasti pa mrežice nima.

Lep pozdrav,
Slavko
Prijavljen
slavko
Global Moderator
Hero Member
*****
Objave: 3297


Ogled Profila Email
« Odgovori #122 dne:: 10 avgust 2017, 19:03 »

Ale #114, ta pravi gobar je vse določil pravilno, razen gobo pod točko 1., kjer je bila uspešna enajsterka. Zajedalska polstenka ima sicer sedaj novo ime, zajedalski pagoban (Pseudoboletus parasíticus). Bravo, oba sta se dobro odrezala.

Lep pozdrav,
Slavko
Prijavljen
Ta Pravi Gobar
Sr. Member
****
Objave: 308


Ogled Profila
« Odgovori #123 dne:: 10 avgust 2017, 21:40 »

Hvala Gospod Slavko, evo, v sodelovanju je zmaga !!  

Ale, pa zakaj glih pivo preko gob ??  Jaz sem si Žametaste gobane pripravil pred dnevi ob 21.30 polno ponev, zraven in preko spil 2 ali 3 kozarce ore. Mi ni bilo nič, vse super ...

Kristus, kako neurje smo ravno imeli na Dravskem polju, prvo veter sem mislil da bo hišo odneslo - takega vetra ne pomnim.  Potem dež močan pa toča vmes.  Bliska pa poka skozi ... Radarska slika padavin kaže da je bilo celo polje vijolično - to so padavine preko 100 litrov na kvadratni meter. Bo pa to za gobe dobro - vsi v nizek start ... Grin
« Zadnje urejanje: 10 avgust 2017, 21:45 od Ta Pravi Gobar » Prijavljen
Ale
Newbie
*
Objave: 40


Ogled Profila
« Odgovori #124 dne:: 11 avgust 2017, 07:04 »

ta pravi gobar: "Ale, pa zakaj glih pivo preko gob ??"

Včasih zapaše po napornem gobarjenju kakšno pivo ... kaj pa če spiješ pivo preden pripraviš gobe? Smiley
Si lahko potem pripraviš te gobe, al je boljše, da jih shraniš za naslednji dan?
Prijavljen
Ta Pravi Gobar
Sr. Member
****
Objave: 308


Ogled Profila
« Odgovori #125 dne:: 11 avgust 2017, 14:03 »

Ale,  naslednji dan so gobe v hladilniku ponavadi že bolj sumljivega slovesa - jaz jih ne puščam več za naslednji dan - pol raje takoj v skrinjo.  Glede alkohola baje najbolj škodi vino, pa menda žgane zadeve, za pivo še nisem slišal da bi ne vem kak škodilo.

Klavir, previdno na Pohorju - neurje gori pride preko hriba v momentu.  Me je dobilo poleti 2005 - je bilo 25 stopinj, po neurju je v avtu kazalo nič stopinj celzija  !!

Sicer pa je vprašanje kako so ceste prevozne - tu pri nas je povsod neko drevje preko ali ob cestah - celo v jezu med Miklavžem in Rogozo leži bor. Vejevje je pa tako vsepovsod, pa že spet je blizu 30 stopinj, znoriš ...

Za jutri je še napovedano divjanje narave - no ta izraz je malo ponesrečen, kajne  ?

Dober ulov vsem  Smiley
« Zadnje urejanje: 11 avgust 2017, 14:07 od Ta Pravi Gobar » Prijavljen
Ale
Newbie
*
Objave: 40


Ogled Profila
« Odgovori #126 dne:: 11 avgust 2017, 19:24 »

Hvala, Ta Pravi Gobar. Torej se je romantični večerji s temi gobani in s kozarcem ohlajenega vina bolje izogniti ... Wink Z lisičkami, jurčki, ježki, golobicami, kukmaki do sedaj ni bilo težav, tudi če si kaj dobrega spil zraven... v zmernih količinah seveda.

Zdaj pa naprej k temi...
Prijavljen
danijel.hajdinjak
Newbie
*
Objave: 15


Ogled Profila Email
« Odgovori #127 dne:: 12 avgust 2017, 08:57 »

Pozdravljeni,

mene pa zanima za vrsto gobana gre na spodnjih slikah. Zadnje čase je teh z rumenim betom in rumeno trosovnico na našem koncu (Kranj, pod Joštom) res kar precej.







Hvala!

Lp
Danijel
Prijavljen
Ale
Newbie
*
Objave: 40


Ogled Profila
« Odgovori #128 dne:: 12 avgust 2017, 09:56 »

Danijel, meni zgleda kot preprosti goban (Boletus impolitus), zelo okusen, vendar menda zaščiten.

Naj še g. Slavko pove ...
Prijavljen
klavir
Sr. Member
****
Objave: 430


Ogled Profila Email
« Odgovori #129 dne:: 12 avgust 2017, 11:40 »

Ale, Žametasti gobani niso alergični na pivo. Pri tem gre za drugo gobo: svinjski goban. Meni osebno je še boljši. Letos jih še nisem našel, razen ene izjeme, običajno pa se avgusta pojavijo v Stražunu, in če niso vsi zbrcani ali črvivi, so zelo okusni.

Mimogrede, modreči bledotrosnik ni več zaščitena vrsta gobe, je pa še vedno na rdečem seznamu. Jih pa na Pohorju vidim več kot jurčkov...
Prijavljen
slavko
Global Moderator
Hero Member
*****
Objave: 3297


Ogled Profila Email
« Odgovori #130 dne:: 12 avgust 2017, 12:17 »

danijel.hajdinjak #127 strinjam se z določitvijo uporabnika Ale, da je na posnetkih preprosti goban (Boletus impolitus), ki je užitna vrsta gobe. Res je v prejšnji uredbi bil zavarovana vrsta. Z novo uredbo pa ni več zavarovana vrsta.

Lep pozdrav,
Slavko
Prijavljen
Ale
Newbie
*
Objave: 40


Ogled Profila
« Odgovori #131 dne:: 13 avgust 2017, 16:16 »

Hvala za pojasnilo "klavir".  Smiley

Prosim za determinacijo naslednjih gobic:

1. Rastišče med borovnicami in malinami, višina cca. 1000 nadmorske višine, močan vonj po česnu. Zanimiv mi je pecelj, ki je podoben vejici borovnice po načini rasti.






2. Rastišče na isti višini kot gobe pod točko 1., v bližini malin, na poti na obrobju travnika. Prijetnega vonja.
Prijavljen
slavko
Global Moderator
Hero Member
*****
Objave: 3297


Ogled Profila Email
« Odgovori #132 dne:: 13 avgust 2017, 18:47 »

Na prvih treh posnetkih od zgoraj navzdol je navadna čenovka (Mycenitis scorodonius), ki je užitna vrsta. Na zadnjem posnetku pa bi lahko bila solzeča medlenka (Hebeloma crustuliniforme), ki je neužitna vrsta.

Lep pozdrav,
Slavko
Prijavljen
BubikolRamios
Hero Member
*****
Objave: 714


Ogled Profila WWW
« Odgovori #133 dne:: 13 avgust 2017, 20:41 »

Smrekova veja, v zadnjem tednu tole ni zrastlo nič.
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=f2b1bce6df064e6c93301e8e96542a7c
Prijavljen

seppo
Newbie
*
Objave: 10


Ogled Profila Email
« Odgovori #134 dne:: 15 avgust 2017, 12:14 »

Spoštovani gobarji. prosil bi za determinacijo te gobe. Trosovnica je rumena in ob pritisku potemni. Bet je tudi rumen in gladek in čvrst. Spodaj nekoliko temnejši. Klobuk je temno rjav. Po moji oceni bi to lahko bil Bolétus quelétii, quelétov goban, ampak je klobuk preveč rjav. Prosim za pomoč. Hvala.


* 20170815_115900.jpg (232.79 KB, 800x450 - Pogledano 13 krat.)

* 20170815_102910.jpg (173.97 KB, 800x450 - Pogledano 11 krat.)

* 20170815_102851.jpg (166.68 KB, 800x450 - Pogledano 10 krat.)

* 20170815_092619.jpg (159.79 KB, 800x450 - Pogledano 11 krat.)

* 20170815_092553.jpg (125.2 KB, 800x450 - Pogledano 11 krat.)

* 20170815_092538.jpg (154.81 KB, 800x450 - Pogledano 15 krat.)
Prijavljen
Strani: 1 ... 7 8 [9] 10   Pojdi gor
  Natisni  
 
Pojdi na:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Stran je bila ustvarjena v 0.066 sekundah z 20 povpraševanji.