Determiniranje 2016

Začel/a Lemedis, 03 Januar 2016, 15:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

msimerus

Pozdravljen g. Slavko...katera goba je to...našel v bukovem gozdu

Hvala
Lp Miran








Sent from my iPad using Tapatalk

slavko

Na posnetku je širokolistna velekorenovka (Megacollybia platyphylla), ki je pogojno užitna. Ne velja za gobo, ki bi bila primerna za uživanje.

Lep pozdrav,
Slavko

Matejk

Pozdravljeni,

prvič pošiljam kakšno vprašanje, čeprav mi je že dalj časa zanimivo slediti forumu.

Zanima me katere kukmake sem našel na bankini ceste ob gozdu?

slavko

Mislim, da ste našli mestni kukmak (Agaricus bitorquis).

Lep pozdrav,
Slavko

Matejk

Halal za hiter odgovor, tudi sam sem bil tega mnenja, ok sem opazil dvojni obroček. A ima dvojnega še katera druga vrsta?

Lp
Matej

slavko

Ravno za to vrsto je značilen dvojni obroček, kar si lahko preberete tukaj, http://www.gobe.si/Gobe/AgaricusBitorquis.

Lep pozdrav,
Slavko


slavko

Mislim, da bi lahko bila Conocybe arrhenii.

Lep pozdrav,
Slavko

grgr

Za kukmake tu piše, da vsebujejo kancerogeni in mutageni agaritin. No, to je itak splošno znano...
Sem bil pa hudo presenečen, ko sem na Wikipedi poiskal geslo agaritin https://en.wikipedia.org/wiki/Agaritine in prebral, da ga vsebujejo tudi dežniki :-o
Ampak, piše tudi, da ga kar hitro večina razpade med hranjenjem in pripravo - ne pa povsem :(

Citat od: slavko dne 23 Maj 2016, 09:02
Ravno za to vrsto je značilen dvojni obroček, kar si lahko preberete tukaj, http://www.gobe.si/Gobe/AgaricusBitorquis.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Z informacijo, ki ste jo navedli, odpirate zanimivo področje. Že Paracelsus (Theophrastus Philippus Aureolus Bombastus von Hohenheim), znani švicarski alkimist, zdravnik, astrolog in okultist, je izjavil: »vse je strup in nič ni neškodljivo, samo odmerek loči zdravilo od strupa.«

V tem duhu je treba razumeti informacijo, ki ste jo podali in referenco, na katero se sklicujete.

Količina zaužitih gob je bistvena. In tudi način obdelave. Če bi denimo kukmake uživali surove, bi toksične snovi, ki jih vsebujejo, na naš organizem delovale povsem drugače kot v primeru, če jih toplotno obdelamo. Takrat se večina strupov razgradi.

Pred leti so zabeležili nekaj smrtnih primerov pri uživanju zelenkaste kolobarnice (Tricholoma equestre), http://www.gobe.si/Gobe/TricholomaEquestre, ki sicer velja za zelo okusno vrsto gob. Pri proučevanju vzrokov so ugotovili, da so preminile tiste osebe, ki so zaužile preveliko količini gob. Jedli so jih več dni zapored in sicer več kot pol kilograma na osebo. Ta količina je bila zanje usodna.

Če gobe uživamo zmerno in ne prepogosto, nam gotovo ne bodo škodile. Seveda pod pogojem, da jih ne zamenjamo s strupenimi vrstami, kjer se strupi pri toplotni obdelavi ne razgradijo. Običajno jemo več vrst jeseni, ker jih takrat več raste.

Lep pozdrav,
Slavko

Nagi Bator

Citat od: slavko dne 26 Maj 2016, 07:33Če bi denimo kukmake uživali surove, bi toksične snovi, ki jih vsebujejo, na naš organizem delovale povsem drugače kot v primeru, če jih toplotno obdelamo.

A to pomeni, da je bolje prenehati s prakso grickanja surovih kukmakov medtem, ko jih rezem za v pico. No, to spasujem bolj tako - za hec.
Ze od majhnega so me ucili, da so kukmaki (v glavnem ti vzgojeni), vecina uzitnih prasnic, ter ledenke zelo dobri surovi. Slednje itak samo surove.
In te tri "vrste" so tudi edine, ki jih zelo poredko uzivam surove.

Ko smo ze pri temi strup ali zdravilo - pred nekaj leti sem od vodje nekege srbskega gobarskega drustva slisal, da je zrel trosni prah Senožetnih prasnic ucinkovit antibijotik (lokalni antibijotik - domnevam). Je kaj na tem?

dado

Lep pozdrav, prosil bi za identifikacijo gob. Hvala.




Lemedis

dado #101 po vrsti od zgoraj si sledijo: zaviti širokolistar (Hymenopellis radicata), rdečkasta mušnica oz. bisernica (Amanita rubescens) in polsteni goban (Boletus subtomentosus). Rdečkasta mušnica je pogojno užitna, toplotno jo je potrebno obdelati na vsaj 75°C, preostali vrsti sta užitni.

Lep pozdrav, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

slavko

#103
Nagi Bator #100, surovih gob ne priporočam za uživanje. Težava ni le v strupih, amapk tudi v tem, ker lahko v telo prejmete kakšnega parazita.

Informacije na tej strani,  https://en.wikipedia.org/wiki/Handkea_utriformis#Antibiotic_activity, potrjujejo inforamcije iz srbskega gobarskega društva. Kot lahko preberete ima omenjena vrsta učinkovine proti naslednjim vrstam bakterij: Bacillus subtilis, Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes in Mycobacterium smegmatis.

Lep pozdrav,
Slavko


markok

Prosim za determinacijo:




lp Marko