Gojenje gob na lesu

Začel/a klavir, 27 December 2010, 00:42

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Sam se pravzaprav sploh nimam namena ukvarjati z gojenjem gob, saj jih že v naravi več ko dovolj zrase. A čisto tako za sprostitev sem si pred enim letom postavil vprašanje, ali bi tudi meni lahko uspelo, da si vzgojim vsaj kakšno vrsto gobe. Ker je tudi takrat bila zima  (začetek lanske zime, ko je bilo še toplo), sem najprej pomislil na zimsko panjevko. V tem primeru je seveda treba poiskati primerno deblo listnatega drevja, vzeti žago in odžagati primerno kratek kos. O gojenju gob na lesu sem si sicer kar precej prebral na internetu, vendar bi sam v vsakem primeru lahko naredil samo približno tako, kot piše tam, saj nisem strokovnjak. Dobiti micelij zimske panjevke sicer ni težko, a vsa procedura okoli razvoja le-tega in umeščanja micelija v les se mi je zdela skoraj prezahtevna. Kakorkoli, o gobicah celo lansko zimo ni bilo niti sledu. Spomladi bi se tega kosa hloda bil seveda lahko znebil, a v takem primeru ti je to pač škoda narediti. Počasi sem pozabil na vse... - Te dni pa veliko, res veliko presenečenje: kakorkoli (ne)uspešen bi že bil, gobice so zrasle in se celo razširile po skoraj celem kosu lesa! (To seveda niso prave gojene "enokitake", ampak še zmeraj "divja" oblika, kakršna raste pozimi pri nas ob rekah in potokih ter drugih vlažnih krajih zlasti na vrbah.)





Rad bi, da bi čim več zim izraščale iz tega lesa. Zato imam nekaj vprašanj.

1. Sam se spoznam na vrsto dreves samo v osnovi. Les katerega drevesa bi to lahko bil?

2. Panjevke imajo rade senčen in vlažen prostor. Največ, kar jim lahko ponudim na našem vrtu, je zatočišče s senco pod kivijem. Lahko bi jih tudi imel v kleti, vendar se mi zdi to slabša rešitev. Bi v okviru tega lahko kaj izboljšal?

3. V vsaki referenčni literaturi piše, da je lesu treba preprečiti trohnenje, prav tako pa se ne sme izsušiti. Kako bi dosegel zlato sredino? Ker je hlod precej svež, bi ga po lastni pameti sam kar precej zalival (v suši enkrat na dan). Je to preveč?

4. V letnem času, ko panjevke ne rastejo, kje naj hranim les? Ga je tudi takrat treba (precej) zalivati, ali ga moram s čim prekriti, da zlasti v poletni suši preprečim izsuševanje?

5. Sam gobic s tega panja niti ne nameravam pobirati. V večji užitek mi je, da grem po njih v  naravo. Je pa zelo lepo, da kadar ni časa za gobarjenje, lahko samo stopiš ven in si ogledaš gobe... A vendar, ko bodo dozorele, naj jih pustim ali tik ob deblu odrežem, oziroma kako dosežem, da bi čim prej začele rasti nove?

Še naprej želim lepe praznike in hvala.
Ivan

Gregor

Citat2. Panjevke imajo rade senčen in vlažen prostor. Največ, kar jim lahko ponudim na našem vrtu, je zatočišče s senco pod kivijem.

Kot pises, sencen prostor, v senci pod kivijem se mi zdi primerno. S tem da kiviju relativno hitro jeseni odpadejo listi, in poetem sence vec ni... Ampak takrat tudi ni vec zelo vroce, tako da to ne bi smel biti problem.

Citat3. V vsaki referenčni literaturi piše, da je lesu treba preprečiti trohnenje, prav tako pa se ne sme izsušiti. Kako bi dosegel zlato sredino? Ker je hlod precej svež, bi ga po lastni pameti sam kar precej zalival (v suši enkrat na dan). Je to preveč?

Ja, je. Ce je senca, potem se tudi v veliki susi les ne posusi hitro. Enkrat na teden je bolj primerno.

Citat4. V letnem času, ko panjevke ne rastejo, kje naj hranim les? Ga je tudi takrat treba (precej) zalivati, ali ga moram s čim prekriti, da zlasti v poletni suši preprečim izsuševanje?

Velja isto kod pod tocko 3.

Citat5. Sam gobic s tega panja niti ne nameravam pobirati. V večji užitek mi je, da grem po njih v  naravo. Je pa zelo lepo, da kadar ni časa za gobarjenje, lahko samo stopiš ven in si ogledaš gobe... A vendar, ko bodo dozorele, naj jih pustim ali tik ob deblu odrežem, oziroma kako dosežem, da bi čim prej začele rasti nove?

Niti z obrezovanjem niti z puscanjem  ne bos dosegel da bi se trosnjaki pojavili bolj pogosto. Za to je odgovorna vlaga in pa temperatura. N asplosno je tako, da je dobro les pred provo in pa tudi naslednjimi fruktifikacijami dobro namociti. Najlazje dosezes to da namocis cel hlod pod vodo za ~12 ur. Kar se pa temperature tice. Ko se potem gobe pojavijo, bi jih jaz dol porezal, ker drugace bodo zacele gniti(kar pa ne skodi miceliju v hlodu). Potem pa zez kaka 2 tedna les zopet namociti v vodo, v pripravi za drugi val gobic, in tako naprej...

Poglej si
http://www.fungifun.org/mushworld/Shiitake-Mushroom-Cultivation/
Chapter 3. Shiitake Log Cultivation
Shiitake Log Cultivation
Shiitake Log Cultivation in Brazil
Shiitake Log Cultivation in Nepal

Dosti tega kar velja za Shiitake, velja tudi za panjevke.

jernej

Les na sliki je od navadne bukve (Fagus sylvatica). Res zanimivo, da so na lesu pognali prav trosnjaki zimske panjevke, čeprav, kot sem razumel, praviš, da lesa nisi posebej okužil z njihovim micelijem :). Če si kos prinesel iz gozda je verjetno dom še mnogim drugim glivam. Prav zaradi tega trohnenja ne moreš preprečiti, tudi zimska panjevka povzroča trohnobo lesa. Bukov les v naravi ni prav obstojen, saj nima jedrovinskih snovi kot npr. hrasti, oreh, macesen, bori,... Prav zaradi tega ga hitro napadejo številni saprofiti kot so glive, bakterije, žuželke,... Zanimivo bo videti, kako dolgo bo ostal pri tebi in kako dolgo bo primeren habitat za zimsko panjevko. Tudi mi smo letos dobili drva. Kmet jih zaradi naravne ujme-vetrolom- ni mogel takoj pospraviti in že so bile okužene z glivami, med drugim tudi s sluzasto širokolistko in bukovim ostrigajem, saj sem na polenih našel trosnjake teh gob. Metersko poleno z bukovim ostriganjem sem dal v senco pod vrbo. Trosnjaki so se pojavili konec septembra, novih pa še do sedaj ni bilo :(. Res pa da se sam tudi ne ukvarjam z gojenjem gob in polenu nisem posvečal dobene pozornosti. Me pa zanima nekaj drugega, saj sem sedaj malo v dvomih. Gregor je dejal, da je potrebno po fruktifikaciji les dobro namočiti, ga potopiti. Po drugi strani pa sem bil v podjetju, kjer izdelujejo bukov luščen furnir. Tam bukove hlode, da bi jih konzervirali potopijo v vodo ali jih neprestano škropijo. Saj glive pri določeni vlažnosti lesa (so rekli, pa sem pozabil kakšna je ta vlažnost) odmrejo.

klavir

Sam sem les začasno spravil v klet, saj je zunaj tak mraz, da so gobice globoko pomrznile (kar jim sicer ne škodi, a so ta manjše zaradi tega pričele odpadati z lesa). Sedaj so si že opomogle (v kleti imamo 7 stopinj, kar je za panjevke verjetno ravno primerna temperatura) in veselo rastejo dalje - pravi čudež narave... Spomnil sem se tudi, da je bilo treba pred mnogimi leti, ko še nisem nabiral gob in smo v kleti gojili bukovega ostrigarja na (kupljenem) žaklju, micelij zalivati s šprico, to se mi zdi vsekakor boljše kot polivanje z vodo. - Kakorkoli, Jernej, mogoče bi tudi ti moral začasno spraviti hlod z bukovim ostrigarjem v klet, če seveda to lahko storiš. Tam gori pri vas je še bolj mrzlo...

lp

klavir

Ker je bilo zelo mrzlo, sem dal gobe v klet. A po nekaj dnevih so se pojavili zametki plesni. Zdaj so spet zunaj. Mogoče kakšen nasvet, kako zavreti razvoj plesni, razen z mrazom?

lp

Gregor

Plesni ko je enkrat na lesu ni lahko zaustaviti.
Plesen se slabse razvija, ce vlaga ni prevelika in pa ce je prostor zracen.

PrviProgram

Zanima me vaše mišljenje. Pred 3 leti sem pri Kaliji kupil čepke z bukovimi ostrigarji in shiitaki. V 4 bukove hlode sem nato te čepke po navodilu tudi vgradil. Od tedaj je minilo že več kot 3 leta, pa še vedno nič. Sedaj se sprašujem, ali je še smiselno počakat ali pa jih kar razžagam in skurim.

klavir

Najverjetneje gobe ne bodo pognale, če do sedaj niso, presenečenja pa so seveda mogoča...

PrviProgram

Sem si mislil, da bo nekaj takega. Bom počakal do spomladi, če ne bo nič, gre v peč :laugh: