Gobarjenje 2018

Začel/a klavir, 07 Januar 2018, 13:00

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Odpiram temo za zapise, povezane z gobarjenjem v letu 2018.

TopCat

Sam spremljam gobarski forum že dalj časa; sedaj sem se opogumil in odločil (kot del novoletne zaobljube  :)), da tudi sam postanem član foruma in z vami delim svoje skromno znanje in informacije. Hkrati se vam na tem mestu iskreno in iz srca (!!) zahvaljujem za vaše nesebično deljenje znanja, informacij, nasvetov itd.!! Opravljate nenadomestljivo delo, ki si zasluži zgolj pohvale in še enkrat pohvale!! Le tako naprej! Naj znanje, zavedanje in dediščina gobarjenja in gob ne zamre.

Hkrati vsem gobarjem in ljubiteljem gob želim zdravo, srečno in uspešno (da bi bilo vsaj za pol bere iz leta 2017!  ;)) leto 2018!!  :-*

Ta Pravi Gobar

TopCat dobrodošel na Forumu, hvala za pohvale in zelo lepo napiisano ... Iz katerih krajev si  ? 

Če imaš kake fotke od lani malo daj gor da pogledamo.

Lep pozdrav vsem :)

TopCat

Lepa hvala za izrečeno dobrodošlico Ta Pravi Gobar! Živim v Ljubljani, gobarim pa v različnih koncih Slovenije; pač, kamor me pot ali obiski zanesejo.  :D
Fotografij imam sicer izredno malo, saj imam bolj "predpotopen" telefon, ki ne dela lepih in kakovostnih fotografij, zato se tudi branim fotografiranja. Poleg tega, pa nočem še dodatno obremenjevati baterije svojega telefona, saj ga uporabljam kot GPS. Ne nazadnje pa v času gobarjenja pozabim na tehnologijo in telefon in se prepustim mirnosti in lepotam narave, če so te še ohranjene. Nekaj časa, ki bi ga lahko uporabil za fotografiranje, pa izgubim tudi s pobiranjem smeti za packi in jezo nanje!  >:( :'(

No, nekaj fotografij se še vseeno najde (v priponki).  ;)

Lep pozdrav!

Ta Pravi Gobar

OPOZORILO VSEM   !!! 

Predvčerajšnjim sem hodil po gozdovih Dravsko polje - danes zjutraj me nekaj srbi na nogi - spipal klopa  !!  Pa še enega na trebuhu - znoriš  !!   

8. 1. sem zdaj zgleda najmanj dva klopa v gozdu dobil - bil v gozdu  10 minut, ostalo na kolesu okoli ...

Neverjetno, ali ne  ?   PREVIDNO  VSI  !!

Martin

 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Dobrodošel TopCat :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

Sam se že veselim letošnje sezone predvsem zdaj prve moje favorite mavrahe in smrčke že komaj čakam..............

Če bo letošnja rast pol tolikšna kot lanska bo zelooo dobra....

PA NE POZABIT NARAVA JE SAMO ENA ZATO JO ČUVAJMO..... KO ODIDEMO IZ GOZDOV JIH PUSTIMO ČISTE IN NEONIČENE ZA SEBOJ

lp
Martin
(GOBAN)

klavir

Ta Pravi Gobar in ostali, ki vas zanima, malo sem preveril informacije nemškega kolega, ki na youtubu še v januarju objavlja posnetke, na katerih še zmeraj najde cela rastišča lisičk. Če je tako v Nemčiji, bi moralo biti pri nas tudi. Na pravih mestih seveda. Preveril sem v borovih gozdovih na mahu na Goričkem, kjer te gobe običajno rastejo. Rezultat: seveda so bile. V pol ure sem našel mladih za juhico. Večina je bila seveda prestarih. Mislim, da to niti ni kaj tako posebnega: to se zgodi v letih, ko začnejo razmeroma pozno rasti. Letos so imele glavnino rasti v nižinah v novembru in so še malo potegnile. Angleži jim rečejo tudi winter chantarelles... Poleg njih pa sem videl še staro borovo glivo, vrsto korenovk, tudi zimsko livko... Nato se mi ni več ljubilo, ker v gozdu v tem času ne moreš najti kakšne trofeje (lahko bi našel lisičk, kolikor bi se mi zahotelo), zato sem se podal v lov za bukovimi ostrigarji k Ledavi, lepo so rasli...

Še mlade lijaste lisičke:


gorenc

Smo že skoraj na koncu meseca ,čas hitro beži...Tudi jaz vam želim v tem letu obilo uspehov predvsem pa zdravja  ,gob kolikor jih bo dala mati narava jih bo dala...ob normalnem nabiranju jih bo za vse dovolj.Tudi pod Pohorjem klopi veselo lezejo.

Lep pozdrav

klavir

Se pridružujem lepim željam, toda ali ste vedeli, da na Goričkem lahko v najbolj suhih borovih gozdovih človek nabere dovolj brinovih jagod za golaž in bograč - kot mu srce poželi...? Jaz sem jih včeraj... Zrel plod se na grmičku drži tudi po nekaj let, tako da so jagode prisotne v vseh letnih časih. - Te iglavce povezujemo sicer bolj s Krasom, a tudi tu rastejo... :)

Ta Pravi Gobar

Klavir, neverjetno - Brin na Goričkem  ?  Se pravi da se pozna ker je tu bilo Panonsko morje pa je nekako podoben teren na nek način tudi Primorska ?  Ali pa so ga Primorci ko so bežali pred Fašizmom prinesli s seboj morda je tako celo res ?

Jaz sem ga na Primorskem na Krasu redno nabiral z očetom - ta je rojen na Štanjelu, nekje novembra decembra je najbolj zrel za pobrat, odlična zadeva.  Če ima pes maček ali pa tudi človek gliste - par brinovih zrn pa so gliste, pa tudi trakulja preteklost - je znano staro zdravilo za marsikaj uporabno  !!

Vsaka čast kaj vse najdeš !

klavir

#10
Ta Pravi Gobar, mislim, da je brin od nekdaj prisoten tudi v Prekmurju. Naj me kdo popravi, če se motim... Očitno so tam ustrezni habitati.

Drugače pa danes spet nekaj lepih novih "sivčkov"...za golaž (z brinovimi jagodami z Goričkega) ;D


gorenc

Citat od: klavir dne 23 Januar 2018, 22:12
Ta Pravi Gobar, mislim, da je brin od nekdaj prisoten tudi v Prekmurju. Naj me kdo popravi, če se motim... Očitno so tam ustrezni habitati.

Drugače pa danes spet nekaj lepih novih "sivčkov"...za golaž (z brinovimi jagodami z Goričkega) ;D



Pozdravljeni
Brin sem našel tudi v Avstriji "Ferlach -Borovlje" tako da ga dobimo marsikje.Pa za informacijo ali bolj zanimivost ...za 1liter  brinovca moramo imeti 8kg brinovih jagod.

klavir

Bezgove uhljevke ob Muri med Srednjo Bistrico in Hotizo...:)





Končno se spet nekaj dogaja.

klavir

Ocvrti ostrigarji so še boljši, če se jih namaka v bazilikin pesto... Včeraj sem jih po nekem času zopet našel. Bezgovih uhljevk pa je bilo za petero znancev in sodelavcev, gobe namreč rad tudi podarim...

klavir

Nadaljevali smo z raziskovanjem spodnjega toka reke Mure v Sloveniji. Tokrat so bile na vrsti obsežne loke pod Hotizo in Kotom, za šalo sem spet naredil zemljevid poti...



Narava krasna, kot vedno, neverjetno obsežne loke, polne mrtvic, potočkov, njihovih okljukov ter seveda reke Mure vedno znova očarajo.

Čez Muro znan mlin na Hrvaškem pred Murskim Središčem...



Lepo tudi bezgovih uhljevk...



Kakor bi bilo tudi lepo, če bi vsi spoštovali take table:



V Lendavi pred večerjo še kurenti, pa čeprav v Prekmurju...