Determiniranje 2016

Začel/a Lemedis, 03 Januar 2016, 15:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lemedis

sapo #118 našli ste razvejanega luknjičarja (Polyporus umbellatus). V starejši literaturi ga boste našli tudi pod imenom hrastov luknjičar. Najpogosteje jih najdemo šopasto na trhlem lesu hrastov, lahko tudi na drugih listavcih. Zaradi redkosti je goba zavarovana in uvrščena na Rdeči seznam gliv Slovenije, zato je ne pobiramo, sicer uspeva prav v pozno pomladanskem in poletnem času.

Lep pozdrav,
Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

Lemedis

marusa111 #119 našli ste rumenečega bradovca (Hericium cirrhatum), ki raste na požaganem lesu listavcev, predvsem bukev. Najpogosteje ga najdemo v poletnem času, tudi še v začetku jeseni, ustrezajo mu toplejše lege. Gre za sorazmerno redko vrsto, ki pa je zvesta svojemu rastišču (več let izrašča iz istega drevesa).
Vrsta je užitna, dokler je mlad je zelo cenjen.

Lep pozdrav,
Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

mateja

Pozdravljeni! Zanima me, ali ta goba je bisernica ali je panterjeva mušnica? Ima črtasto zastiralo, krpice prave barve, bet in barvo klobuka tudi, samo lističe ima skoraj bele. Kaj je glavna razlika, po kateri jo prepoznam? Je črtasto zastiralo dovolj? Lp

mateja

Slika

slavko

Na posnetkih so rdečkaste mušnice (Amanita rubescens) oz. bisernice. Značilno zanje je, da na ranjenih mestih pordečijo.

Lep pozdrav,
Slavko

marusa111

Lepo pozdravljeni,
prosim za determinacijo naslednjih 2 vrst spodaj.
Zelo hvala :)

Lemedis

marusa111 #125 Mislim, da so na prvi fotografiji žvepleni lepoluknjičarji (Laetiporus sulphureus), ko si paraziti listnatega drevja. Videti so že starejši zato je tudi barva trosnjakov precej zbledela (sveži so živo rumeno-oranžne barve). Gre za pogojno užitno vrsto, če so mladi so prekuhani cenjeni.
Druga vrsta je poprova mlečnica (Lactarius piperatus), ki je ena najpogostejših vrst mlečnic v poletnem času, najdemo jih tudi v času suše, ko je drugih vrst malo. Značilni so zelo gosti lističi in pekoč okus (starejši trosnjaki lahko tudi rahlo grenijo), termično obdelana se ponekod uporablja v kulinarične namene, npr. kot začimba.

Lep pozdrav,
Luka 
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

marusa111

Lepo pozdravljeni,

prosila bi samo, če mi lahko potrdite ali gre na slikah za žveplenega lepoluknjičarja (Laetiporus sulphureus) in ali bi bil ta primerek še užiten ter kako ga je najbolje pripraviti? Ali ga je obvezno prekuhati?

Hvala :)

enastajerka

Ojla!
Letos prve meni nepoznane gobice..prosim za determinacijo:)

Poslano z mojega SM-G530FZ z uporabo Tapatalk


slavko

marusa111, na posnetkih je žvepleni lepoluknjičar (Laetiporus sulphureus). Za uživanje so primerni mladi primerki, ki so mehki in sočni. Starejši primerki so trdi in žilavi ter niso primerni za uživanje. Ker je žvepleni lepoluknjičar pogojno užiten, ga je treba termično obdelati. Vsaj 5 minut v vreli vodi je običajno dovolj, da se strupi izlužijo.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

enastajerka, na prvih treh posnetkih od zgoraj navzdol se mi zdi, da je ena od kolobarnic (Tricholoma). Bom še malo preveril, da ugotovim katera vrsta bi lahko bila. Na naslednjih dveh posnetkih je raznolični luknjičar (Polyporus leptocephalus), ki je neužiten. Sledi posnetek širokolistnih velekorenovk (Megacollybia šlatyphylla), ki so pogojno užitne. Na zadnjem posnetku pa so najverjetneje pisane ploskocevke (Trametes versicolor), neužitne.

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Hvala gospod Slavko! Sem ze vceraj zvecer sama gledala tukaj med kolobarnicami katera bi bila...Rumenenja nisem opazila na tej,ki sem jo vtrgala in obrnila (ce bi bila rumeneca k.).povonjala je tudi nisem, zato ne vem ce bi bila morda milnata ali stenicna. Bilo jih je pa kar veliko,tako da bi bilo fajn,ce bi bile uzitne:) skoraj vsak dan tam nabiram borovnice,tako da bi jih sla nabrat...

slavko

Ne vem katera kolobarnica bi lahko bila na sliki. Je pa nenavadno, da rastejo sedaj.

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Mislim da mi zadnjega posta ni objavilo,torej se enkrat; zdi se mi da so res rumenece k....sem jih vceraj sla se enkrat pogledat...kaj pravite? Kolikor sem v opisu brala,bi se ujemalo - na obrobju rumenijo...sicer pa tudi pise,da rastejo ze junija?

slavko

Rumena barva lističev ob robu klobuka je značilna za rumenečo kolobarnico (Tricholoma scalpturatum). Verjetno ste našli to vrsto.

Lep pozdrav,
Slavko