Gobarjenje 2016

Začel/a kragulj, 03 Januar 2016, 08:36

Prejšnja tema - Naslednja tema

anica


Priznam, da jih je na gasilski fotografiji več kot dovoli Sv. Pismo, vendar ko jih očistiš
je glih po predpisih. Škoda čakaš 3 leta na jurčke potem pa katastrofa ko ga prerežeš.
Verjetno je krivo preveč vlage.

Za videt so pa lepi!!!
LP A.


veki

 BRAVO,BRAVO,to je pa lepa bera

Jagoda

zagor, pozdravljen.

trebanjski konci so lepi za gobe, ja. jaz sem sicer samo enkrat tam nabirala, hrib Rihpovec, lepe in bogate hoste. drugače pa po moje, kamorkoli v okolici trebelnega se boš zapodil, boš našel kaj. boš šel parkrat v prazno, verjetno, potem pa bo. veliko sreče ti želim.

aja, Vrhtrebnje je pa bolj tako kot ena pohodniška točka, kaj pa vem, tam je pa verjetno bolj kot ne shojeno in pretacano...

Jagoda

anica, vam pa vse čestitke. kako so lepi, no, vsaj na zunaj, kot pravite.

pri nas je totalno presušeno, šele včeraj je bilo malo dežja, ampak v hosti verjetno tudi do tal ni prišel. tako da bo treba počakat na kakšne prave padavine. čeprav, peronospora pa je...kar je znak za jurete.

Voly

Bravo Anica, res lepa bera. Seveda nam ne boš razlagala kje točno si vse te lepe jurčke nabrala, meni pa bi zelo pomagalo, če bi napisala vsaj pokrajino (recimo štajerska, gorenjska regija).
Sam nabiram gobe na gorenjskem, dolenjskem in primorskem koncu, tako, da bi mi tvoj namig lahko pomagal toliko, da bi se odpravil pogledat, če je kaj na mojih terenih.
Pa lep dan vsem gobarjem in ostalim.

klavir

Anica nabira na Goričkem, kot je tudi sama napisala... :)

Jaz pa sem bil danes na Pohorju med Belvijem in Arehom. Sezona se tu še ni zares pričela, se pa da v treh, štirih urah najti dovolj za kakšno jed, le veliko vrst je treba poznati in biti ne preveč izbirčen. Tudi sam sem tako danes pobral nekaj gob, ki jih sicer na višku sezone ponavadi pustim...

lp


Voly

Klavir, hvala, sem spregledal kje Anica nabira, no Goričko je zame predaleč, bom pa konec naslednjega tedna na Pokljuki, ni vrag, da se ne bi kaj našlo, upam, da bo do takrat vsaj še enkrat pošteno zalilo gmajno, saj je presuho.

počasna

Klavir, si na tej poti srečal kaj borovnic? hvala

mato2

pozdrav klavir kak je bilo z jurčki prosim malo podrobneje lp mato

klavir

Borovnice so že alkoholne, po njih bo treba verjetno kam na 1500 m (dosti rastejo na Ribniški koči), jurčkov pa ni.

lp

marjeta

Midva bila včeraj na Smrekovcu - Krnes. Borovnice se dajo nabrati, gob pa ni. Je pa gozd dobro namočen, tako da bi se lahko začelo kaj dogajati.

zagor

Citat od: Jagoda dne 29 Julij 2016, 11:40
zagor, pozdravljen.

trebanjski konci so lepi za gobe, ja. jaz sem sicer samo enkrat tam nabirala, hrib Rihpovec, lepe in bogate hoste. drugače pa po moje, kamorkoli v okolici trebelnega se boš zapodil, boš našel kaj. boš šel parkrat v prazno, verjetno, potem pa bo. veliko sreče ti želim.

aja, Vrhtrebnje je pa bolj tako kot ena pohodniška točka, kaj pa vem, tam je pa verjetno bolj kot ne shojeno in pretacano...

jagoda,hvala za nasvet.bom pač moral predelati te gozdove in si poiskati svoje prostore

klavir

Pozdrav.

Da malo odgovorim Máteju (in ostalim, ki sprašujete za Pohorje): bil sem včeraj na relaciji Areh-Šumik; čeprav se generalno zdi, da gob ni, sva imela z mamo po petih urah vsak svojo košarico gob. Lisičk je na nekaterih mestih precej (to ni letos nič novega), sta pa pognala tudi dva majčkena jesenska gobana ob transverzali. Golobice in bisernice se pojavijo tu in tam, ledenke so pričele rasti, malo več je kostanjevk, našel sem celo že črne trobente, lijaste lisičke in prstene kolobarnice (miške) ter nekaj mokaric, macesnovih lupljivk... Rastejo tudi že posamične koprenke, značilne za Pohorje ter mlečnice, med njimi se za začimbo morda splača vzeti mekinasto mlečnico (goba vegeta). Od bolj redkih vrst pa sem naštel deset sinjih gobanov (modreči bledotrosnik), ki so na rdečem seznamu, na Šumiku pa so po dveh letih spet bogato zrasle zaščitene čokate lisičke (Gomphus clavatus, čokata žilolistka), ki rastejo le v sezonah obilnejših rasti lisičk, kar daje upanje, da bo letos dobra sezona tudi za žolte lisičke (trobente), ki so meni ena najljubših gob.

Pa lep pozdrav.



P.S.: tudi nadeževalo je tam lepo, sem bil kar moker, kar je vedno dobro za letino ;)...

kris007

Včerajšnji sprehod po gozdu v slovenkih goricah. Lisičk je kar nekaj.

Ta Pravi Gobar

Ampak zanimivo, sem bil danes na Arehu, ko sem ob  8.  uri prišel, samo en avto.  Ko sem šel, jih je bilo samo poleg mojega avta še 11 avtov, pa non - stop so vozili naprej po makadamu, avto za avtom. Ob cesti do križišča Areh - Belvi vsaka luknja avto parkiran.

No, zanimivo mi je, da so nosili gobe, pa niti en tu ne javi kak rastejo.  Poleg MB še marsikaj registrskih KK, GO, LJ ...

Sem imel polno korpo.

Lep pozdrav vsem