Determiniranje 2017

Začel/a klavir, 01 Januar 2017, 00:45

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Od zgoraj navzdol:
- vrsta dežnika (Macrolepiota). Na manjšem se vidi, da ima obstojen obroček, kar je značilno za dežnike. Najverjetneje je sramežljivi dežnik (Macrolepiota permixta), ki je užitna vrsta gobe; bolj zanesljiva določitev bi bila, če bi bil na posnetku cel bet; predlagam, da naslednjič dnišče beta pokraspate. Če rahlo rdeči, je sramežljivi dežnik. Pri nas so pogosti;
- sledi kostanjasti goban (Boletus badius), ki je tudi užitna vrsta gobe;
- tisti podoben ježku je ježasta prašnica (Lycoperdon echinatum), ki je mlada užitna (ko je meso belo in čvrsto);
- pod njo je betičasta prašnica (Lycoperdom perlatum), prav tako mlada užitna;
- na zadnjih dveh posnetkih pa je smrtno strupena zelena mušnica (Amanita phalloides)

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Euphoria #418, na posnetkih je rdečebetni polstenec (Xerocomellus chrysenteron), ki je užitna vrsta gobe.

Lep pozdrav,
Slavko

nabiralka_

Živjo,

danes smo na območju Orel (Ljubljana) v mešanem gozdu ob vejah, ki so ležale na tleh, našli skupinico teh gobic. Največja na teh slikah je visoka cca 10cm. Ali morda kdo ve, kaj bi to bilo?

Hvala!

Euphoria

Hvala gospod Slavko za hitro determinacijo :)

josephine00

Pozdravljeni, lepo prosim za pomoc. Prosim, ce mi lahko napistete kaksna je razlika med zeleno musnico in orjaskim deznikom. Imam dilemo pri gobi, ki sem jo nabrala, vendar ne morem priložiti slike, ker mi javi, da je prevelik dokument. Ali mi lahko predlagate, kako lahko priložim sliko 591 KB? Ali pa če bi bil kdo tako prijazen in mu lahko pošljem mail za prepoznavanje gobe.

josephine00

Mislim, da bo tako sedaj delovalo.

http://shrani.si/f/1a/22/1RDAuV3C/20170924211820hdr-1.jpg

Še enkrat resnično hvala za pomoč

slavko

#426
Na posnetku je klobuk zelene mušnice (Amanita phalloides), ki je smrtno strupena vrsta gobe.

Včasih se res zgodi, da so si določene vrste gob zaradi okoljskih razmer podobne. Takrat se je treba zanesti na pravilo, ki velja pri dežnikih (Macrolepiota) in sicer, da je obroček tako močan, da ga pri rahlem premikanju po betu ne strgamo. Pri mušnicah (Amanita) to ni mogoče, saj se obroček pri še tako rahlem premikanju takosj strga. Kar sem opisal, velja za gobe, ki so že dozorele. Ko so gobe majhne, teh razpoznavnih znakov še ni videti. Zastrupitve nastanejo tudi zato, ker nekateri pobirajo mlade gobe, ki so si med seboj podobne. Takrat je določitev skoraj nemogoča.

Danes sicer obstajajo metode preverjanja po DNK, s katerimi bi vrste med seboj lahko ločili tudi takrat, ko so gobe še majhne in nimajo tipičnih razpoznavnih znakov odraslih primerkov. Vendar ta metoda preverjanja še ni širše uveljavljena, tudi zaradi sorazmerno dragega testiranja. V prihodnosti bo preverjanje gotovo cenejše in takrat bo ta metoda preverjanja gotovo bolj uveljavljena.

Naslednja razlika je v dnišču beta, kjer je pri mušnicah opaziti lupino iz katere goba zraste, pri dežnikih pa lupine ni. Vendar ta del mnogi spregledajo, ker nabirajo le klobuke, bete pa pustijo na rastišču. Razlik med vrstama je sicer še več, vendar sem se osredotočil na tiste najbolj zančilne razlike, ki vam omogočajo hitro razlikovanje med tema vrstama gob.

Seveda lahko posnetke gob pošljete tudi na naš e-mail: gdlbm1@gmail.com.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

nabiralka_ #422, na posnetkih so pšenične koprenke (Cortinarius caperatus), po domače cigančki ali gozdni šampinjoni, ki so užitne vrste gob.

Lep pozdrav,
Slavko

nabiralka_

Gospod Slavko, najlepša hvala za hiter odgovor!

Se mi je zdelo, da so šampinjoni, ampak nisem bila prepričana, zato sem raje preverila.

Lep dan!

mihab

Pozdravljeni,

te gobice pogosto srečujem v gozdu. predpostavljam, da so sinje koprenke. prosim za pomoč pri določanju. hvala




slavko

Na posnetkih je veliki slinar (Gomphidius glutinosus), ki je užitna vrsta gobe.

Priporočam, da sluzast ovoj odstranite že v gozdu, sicer bodo na gobi pristale vse smeti, ki so v košari. Priporočam tudi, da ga ločite od drugih gob, ker jih bo sicer zaradi črne barve trosov obarval črno. Sicer pa je ta vrsta gobe zelo okusna.

Lep pozdrav,
Slavko

mihab

zanimivo :)
Najlepša hvala za hiter odgovor!

josephine00

Slavko, najlepša hvala za odgovor. Sem vam poslala še par slik na mail. Ko boste utegnili, bi bila resnično hvaležna, če lahko še to pogledate.

winni

Pozdravljeni,
danes sem ob nabiranju turkov sive barve, našel še meni nepoznane gobe, ki so z vrha sicer izgledale enake kot turki, od spodaj pa drugačni.
Najbolj me je presenetil zelo prijeten vonj, nekoliko sladek kot po kakšni juhi. Domnevam pa da so neužitne, saj za razliko od turkov niso bilo nič objedene od polžov.




slavko

Mislim, da ste našli sluzasto mlečnico (Lactarius uvidus), ki je neužitna. Bel mleček, ki je viden na posnetku, je pekoč.

Lep pozdrav,
Slavko