Mikologija

Mikologija
je veda o glivah. Znanstveno proučevanje gliv se je začelo konec 16. in v 17. stoletju. Tedaj so opisali mnogo novih vrst gliv, razlikovanje med njimi pa je temeljilo na makroskopskih morfoloških lastnostih (preučevanju oblikovnih značilnosti) ter na tipu rastlinskega substrata, na katerem so bile glive najdene. Z izumom mikroskopa je tudi mikologija napredovala in dobila nove dimenzije, saj je omogočil opis mikrogliv in tudi bolj podrobno opisovanje morfologije makrogliv.
Taksonomija
je razvrščanje različnih gliv vse od njihovega opisa ter poimenovanja (nomenklatura) do uvrščanja v ustrezen klasifikacijski sistem (klasifikacija) in priprave identifikacijskih sistemov za posamezno skupino organizmov. Znanje o taksonomiji se stalno spreminja in ga dopolnjujejo nova opažanja ter ugotovitve. Zato prihaja tudi do sprememb pri klasifikaciji.
Sistematika
je opredeljena širše in poleg tradicionalne taksonomije vključuje še teoretične in praktične vidike evolucije, genetike in nastanka vrst.
Morfologija
predstavlja preučevanje oblikovnih značilnosti gliv. Morfološki makroskopski znaki gliv so: oblika, barva micelija ter razmnoževalnih struktur. Morfološki mikroskopski znaki gliv so: oblika, barva, dimenzije trosov in drugih mikroskopskih struktur.

Pestrost v kraljestvu gliv je zelo velika. Pri identifikaciji ter razvrščanju tako znanih kot tudi na novo odkritih gliv se upoštevajo razlike ter podobnosti med organizmi. Na spletni strani bodo predstavljene predvsem morfološke.

Login

Page last modified on januar 13, 2015, at 09:07
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.055 sekundah.