KNJIGE O GOBAH

Anton Poler: Veselo po gobe

Priročnik Veselo po gobe je sinteza mnogih del, ki jih je avtor napisal za ljubitelje gob in narave.
Največja pridobitev nove obsežne žepne knjige je v tem, da so vse pomembne informacije za gobarje zbrane na enem mestu. Ob primernih ter uporabnih vrstah so nanizane tudi tiste podobne gobe, ki bi jih pomotoma lahko zamenjali, največkrat pa jih pod nobenim pogojem ne smemo uporabiti.

363 strani, trda vezava, 11,5 x 21,5 cm
Založba: Mohorjeva založba
Leto izdaje: 2002
ISBN: 3-85013-902-6

Anton Poler: Nabirajmo užitne gobe

Praktično oblikovana pahljača naj bo zmeraj z vami, ko vas pot zanese v gozd, tudi če nimate namena nabirati gob. S pomočjo opisa, skice in barvne fotografije, boste precej lažje prepoznali posamezno gobo in se že na samem kraju odločili, ali jo boste odnesli iz gozda ali ne.

138 strani, mehka vezava, 8,0 x 15,0 cm
Založba: Kmečki Glas
Leto izdaje: 2004
ISBN: 961-203-145-2

Anton Poler: Gremo po gobe!

Priročnik je namenjen vsem, ki radi gredo po gobe in čutijo potrebo, da bi svoje gobarsko znanje še malo razširili. Podrobno opisane in fotografirane so samo užitne ali pogojno užitne vrste gob, večinoma take, ki jih je vredno pobrati za uživanje. Čeprav so pri vsakem opisu omenjene možnosti zamenjav s podobnimi strupenimi gobami, avtor priporoča, da preberete knjigo Obvarujmo se strupenih gob, kjer so predstavljene strupene gobe z vsemi podrobnostmi in posledicami zmotnega uživanja.

474 strani, trda vezava
Založba: Obzorja
Leto izdaje: 1990
ISBN: 86-377-0488-3

Anton Poler: Obvarujmo se strupenih gob

Naslov knjige je malce nenavaden, kajti običajno pisci knjig in priročnikov o gobah pišejo o užitnih in neužitnih vrstah. Anton Poler pa je spričo dejstva, da vsako leto pride do številnih zastrupitev z gobami, napisal knjigo, ki naj bi pomagala naše nabiralce gob obvarovati pred hudimi nesrečami.
Našim ljudem manjka osnovno znanje, pogrešamo pa tudi pri teh številnih obiskovalcih narave in posebej gozdov tudi gobarske kulture in zavesti. Vsakdo, ki stopi v gozd, naj se zaveda, da bodo naravo in gozdove potrebovali tudi njegovi otroci in da so lahkomiselno nabrani darovi gozdov lahko tudi njegova smrt.
Naša knjiga je delo, ki gobarju pove, kako naj nabira gobe. Vedeti mora, kako naj jih opazuje, tako da bo tudi spoznal, za katero vrsto gre. Spoznati mora pasti, ki prežijo na gobarja, predvsem pa mora poznati strupene, smrtno nevarne gobe.
Pisec je izkušen strokovnjak, ki nam v knjigi govori o pomenu gliv (gobe in narava, gobe kot hrana, pokvarjene gobe itd.), o določanju gob (kako jih imenujemo, razvrstimo, opisi glavnih rodov s strupenimi vrstami, kaj je treba storiti, da bo določitev res uspela itd.), o gobjih strupih (daljši, krajši in srednji inkubacijski čas, zastrupitve zaradi reakcij, prva pomoč, seznam strupenih gob v naših krajih itd.). Opise strupenih gob oziroma vrst bogatijo lepe barvne fotografije, nujne spremljevalke takšne knjige.
Knjigo dopolnjujejo še risbe in grafikoni, bibliografija, abecedno kazalo slovenskih in latinskih imen gob.

203 strani, trda vezava
Založba: Obzorja
Leto izdaje: 1986
ISBN: 86-377-0001-2

Branko Vrhovec: Zdravilne gobe in 100 okusnih gob Slovenije

Bojan Arzenšek: Slovenski gobarski vodnik

Zlatko Ivec: Gobe 1

Login

Page last modified on december 08, 2017, at 10:03
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.129 sekundah.