<< Xerocomellus rubellus, rdeči polstenec | Gobe | Xeromphalina campanella, pomladna zvončnica >>

Boletus subtomentosus, polsteni goban

L. (1753) syn. Boletus lanatus Rostk. (1844), Boletus leguei Boud.(1894), Boletus striipes Fr. (1874), Boletus subtomentosus f. leguei (Boud.) Vassilkov (1970), Boletus subtomentosus var. lanatus (Rostk.) Smotl. (1912), Boletus subtomentosus var. marginalis Boud. (1907), Boletus xanthus (E.-J. Gilbert) Merlo (1980), Ceriomyces subtomentosus (L.) Murrill (1909), Leccinum subtomentosum (L.) Gray (1821), Rostkovites subtomentosus (L.) P. Karst. (1881), Versipellis subtomentosus (L.) Quél. (1886), Xerocomopsis subtomentosus (L.) Reichert (1940), Xerocomus ferrugineus var. leguei (Boud.) Bon (1994), Xerocomus lanatus (Rostk.) Singer (1946), Xerocomus leguei (Boud.) Montegut ex Bon (1985), Xerocomus subtomentosus (L.) Quél. (1888), Xerocomus subtomentosus f. xanthus E.-J. Gilbert (1931), Xerocomus subtomentosus var. leguei (Boud.) Maire (1933), Xerocomus xanthus (E.-J. Gilbert) Curreli (1989)
Rod: Boletus - gobani

Xerócomus subtomentósus, navadna polstenka
Xerócomus subtomentósus - užitna
navadna polstenka

ZNAČILNOST: ima debel bet, bet je običajno vitek, rumenkast, rumena je tudi trosovnica, površina klobuka pa je olivno rjava ali zelenkasta.

KLOBUK: 5-10 cm, najprej polkrožen, nato se zravna in postane blazinast, gladek, polsten, olivno rjavkast ali zelen, rumeno rjavkast in precej mesnat.

TROSOVNICA: je luknjičasta in sprva rumena, nato rjavkasta, olivno zelenkasta, cevke so dolge, zaokroženo priraščene na bet, pri starih gobah so luknjice velike, nekoliko oglate, na pritisk pa pozelenijo.

BET: 5-8 x 1-2 cm, včasih trebušast, običajno pa valjast, trd, rahlo ukrivljen, poln, skoraj gladek ali vzdolžno progast, zguban, rumen ali rjavkast in rjavo pikast zaradi drobnih, zrnčastih luskic.

MESO: belo do rumenkasto, v betu je močneje obarvano, najprej trdo, stare gobe postanejo mehke, kiselkastega okusa in prijetnega vonja.

TROSI: 10-14 x 4-6 µm, podolgovati, vretenasti, trosni prah je rumenkasto olivno rjav.

RASTIŠČE: raste pod listavci in iglavci, posamično ali v skupinah, zgodaj poleti in vse do pozne jeseni, dokaj pogosto.
Čas rasti: -VI-VII-VIII-IX-X-

UPORABNOST: užiten, dober, vsestranski, dokler so gobe še čvrste.

Zamenjamo ga lahko z datljevim gobanom (Boletus ferrugineus), ki ima rdeče rjav klobuk, rumeno trosovnico in bolj ali manj vidno rjavo mrežico na betu, vsaj v zgornjem delu beta. Marelični polstenec (Xerocomellus armeniacus) ima oranžno rjav ali rdeče rjav klobuk, rumen bet z rjavimi odtenki in sprva rumeno trosovnico, ki na pritisk pomodri, stara je olivno rjave barve, raste pa pod bori ali pod hrasti. Podobne so tudi polstenke (Xerocomus), ki so vse užitne in ne obstaja možnost, da bi jih lahko zamenjali s strupenimi gobami.

Avtor fotografije je Slavko Šerod.

<< Boletus satanas | Obvezni seznam gliv za pridobivanje naziva determinator | Bovista plumbea >>
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 14, 2014, at 11:31
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.729 sekundah.