<< Boletus badius, kostanjasti goban | Gobe | Xerocomus lanatus, mrežasta polstenka >>

Boletus ferrugíneus, datljev goban

Schaeff. (1762) syn. Boletus citrinovirens Watling (1969), Boletus ferrugineus f. citrinovirens (Watling) Watling, Boletus spadiceus Krombh. (1846), Xerocomus ferrugineus (Schaeff.) Bon (1985), Xerocomus spadiceus (Fr.) Quél. (1888), Xerocomus spadiceus (Schaeff.) Konrad & Maubl. (1952), Xerocomus subtomentosus var. ferrugineus (Schaeff.) Krieglst. (1991)
Rod: Boletus - gobani

Xerócomus ferrugíneus, datljeva polstenka
Xerócomus ferrugíneus - užitna
datljeva polstenka

ZNAČILNOST: po videzu je podoben navadni polstenki, klobuk ima navadno temno rjave barve z rdečkastimi odtenki in je po barvi podoben dozorelim datljem, vsaj v zgornjem delu beta pa je vidna rjava mrežica.

KLOBUK: 5-12 cm, sprva polkroglast, pozneje izbočen do sploščen, žametnega videza, ima številne barvne varietete - rumenkasto okraste do svetlo in temno rjave ali opečnate barve, pogosto z olivno zelenimi odtenki.

TROSOVNICA: je luknjičasta, cevke so bledo rumene do rumene barve, s starostjo postanejo olivno zelene, v primeru poškodbe lahko pomodrijo ali pa ne.

BET: 5-10 cm, pogosto prekrit z rjavkastimi zrnci, ki tvorijo pikčasto mrežo, valjaste ali vretenaste oblike, proti bazi koničast, bledo ali intenzivno rumene, včasih rjave ali zarjavele barve, pri dnu rahlo rožnat.

MESO: rumenkasto ali belkasto, na zraku se ne spremeni, okus rahlo kisel, neznačilnega vonja.

TROSI: 10–16.5 x 4–6 µm, gladki, vretenaste oblike, trosni prah je olivno rjav.

RASTIŠČE: raste predvsem v iglastih in mešanih gozdovih, običajno je mikorizna goba s smreko, lahko pa tudi z bukvijo, brezo ali pritlikavo vrbo, je poletna in jesenska vrsta.
Čas rasti: -VII-VIII-IX-X-

UPORABNOST: užiten.

Včasih so ga imenovali datljeva polstenka (Xerocomus ferrugineus). Datljev goban je najbolj podoben navadni polstenki (Xerocomus subtomentosus), od katerega se loči po rožnatem do rožnato rjavem mesu v bazi beta (v starosti gobe). Tudi bazalni micelij navadne polstenke je belkaste barve, medtem ko je pri datljevem gobanu intenzivno rumen.

Avtor fotografije je Anton Poler.

Priprava opisa: Zala Oto
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 14, 2014, at 08:24
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.363 sekundah.