<< Tricholoma aurantium, oranžna kolobarnica | Gobe | Tricholoma basirubens, žarobetna kolobarnica >>

Tricholóma aurátum, zlatenkasta kolobarnica

⇒ Tricholoma equestre (L.) P. Kumm. (1871) syn. Agaricus auratus Paulet (1793), Agaricus equestris L. (1753), Agaricus flavovirens Pers. (1793), Gyrophila equestris (L.) Quél. (1886), Gyrophila equestris var. aurata Quél. (1886), Melanoleuca equestris (L.) Murrill (1914), Tricholoma auratum Gillet (1874), Tricholoma flavovirens S. Lundell (1942)
Rod: Tricholoma - kolobarnice

Tricholóma aurátum, zlatenkasta kolobarnica
Tricholóma aurátum - užitna
zlatenkasta kolobarnica

ZNAČILNOST: ima široko izbočen zlatenkast ali rumeno oranžen klobuk, bledo rumen bet in svetlo rumene lističe.

KLOBUK: 5-14 cm, sprva izbočen, kasneje široko izbočen, zlate barve ali rumeno oranžen in tudi rumeno rjav, na robu je zaobljen navznoter, masten, na klobuk in bet se rada prilepi umazanija in gobo je včasih težko očistiti.

TROSOVNICA: lističi so beli do svetlo rumeni, gosti, srednje razmaknjeni, izrezani.

BET: 5-10 x 1.5-2.5 cm, sprva bledo rumen in kasneje z bledo oranžnimi odtenki, valjast, na vrhu bel.

MESO: belkasto rumeno, ima nežen do precej močan mokast vonj, pri čemer najmočneje dišijo na borovce vezani trosnjaki, prijetnega okusa.

TROSI: 6-8 x 3.5-5 µm, eliptični, gladki, neamiloidni, trosni prah je bel.

RASTIŠČE: raste v iglastih gozdovih, pod bori rastejo robustnejši primerki, pod smrekami in trepetlikami pa večinoma vitkejši, v gručah, ob borovcih na peščenih tleh, raste od jeseni do zgodnje zime, dokaj pogosta.
Čas rasti: -IX-X-XI-XII-

UPORABNOST: užitna, izvrstna jedilna goba.

Ta vrsta se pojavlja v številnih različkih, od katerih nekatere uvrščajo med zelenkaste kolobarnice (Tricholoma equestre), vsi pa imajo široko izbočen rumen klobuk in bledo rumen bet, razlikujejo pa se po velikosti trosnjaka, ki je lahko na različnih rastiščih bodisi vitek bodisi bolj čokat.

Avtor fotografije je Jože Krajnc.

Priprava opisa: Miro Šerod
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on maj 27, 2013, at 10:26
 

© 2005-2017, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.38 sekundah.