<< Tricholoma acerbum, trpka kolobarnica | Gobe | Tricholoma albobrunneum, belorjava kolobarnica >>

Tricholóma áestuans, gorjupa kolobarnica

(Fr.) Gillet (1874) syn. Agaricus aestuans Fr. (1821), Gyrophila aestuans (Fr.) Quél. (1886)
Rod: Tricholoma - kolobarnice

Tricholóma áestuans, gorjupa kolobarnica
Tricholóma áestuans - neužitna
gorjupa kolobarnica

ZNAČILNOST: lepa in skoraj v celoti rumenkasta goba ima na osredju klobuka značilno veliko grbo rjavkaste barve in raste skupinsko predvsem v iglastih gozdovih, ime pa ima po grenkobnem okusu.

KLOBUK: do 8 (ali tudi do 12) cm širok, sprva koničast ali stožčast, kasneje izbočen ali zvonast in z značilno veliko grbo na osredju, rumenkaste barve in z rjavkastim osredjem, ki je na sredini temnejšega odtenka, lahko okrasto-rumenkast, na obrobju široko valovit in rahlo zavihan, fino naluskan, v vlažnem rahlo masten.

TROSOVNICA: lističi so sprva belkasti in kasneje rumenkasti, tudi okrasto rumenkasti, gosti, z vmesnimi lističi proti obrobju, pritrjeni, široki, ob betu zaobljeni navzdol.

BET: do 10 cm visok in do 1 (lahko tudi do 1.5) cm širok, valjast, bledo rumenkast do rumenkast ali tudi okrasto rumenkast, pod klobukom je bled, proti dnišču rahlo zaobljen in nekoliko debelejši, v samem dnišču ožji, fino vlaknast, vlakenca so rahlo rjavkasta, poln in dokaj čvrst.

MESO: rumenkasto, krhko, grenkega okusa in neznačilnega vonja.

TROSI: 6.5-8 x 4-5.2 µm, eliptični, gladki, trosni prah je belkast.

RASTIŠČE: raste predvsem v vlažnih iglastih gozdovih na višjih pobočjih, zlasti pod bori, lahko tudi v mešanih gozdovih, skupinsko ali tudi posamič, pozno poleti in jeseni, sorazmerno redka.
Čas rasti: -VIII-IX-X-XI-

UPORABNOST: neužitna.

Avtor fotografije je Anton Poler.

Priprava opisa: Miro Šerod

SpeciesFungorum:232093
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on december 14, 2017, at 09:31
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.304 sekundah.