<< Tephrocybe palustris, barjanska sivolistka | Gobe | Thelephora anthocephala, cvetoča roža >>

Tephrócybe ráncida, žarka sivolistka

(Fr.) Donk (1962) syn. Agaricus rancidus Fr. (1821), Collybia rancida (Fr.) Quél. (1872), Tephrophana rancida (Fr.) Kühner (1938), Lyophyllum rancidum (Fr.) Singer (1943)
Rod: Tephrocybe - sivolistke

Tephrócybe ráncida, žarka sivolistka
Tephrócybe ráncida - neužitna
zarka sivolistka

ZNAČILNOST: siva barva, ki prevladuje v vseh delih trosnjaka, koreninasto podaljšan tanek bet in izrazit vonj po žarki moki omogočajo, da vrsto lahko določimo že na rastišču.

KLOBUK: 1-5 cm, sprva zvonasto izbočen, nato zravnan, včasih vegast, pogosto s široko in nizko osrednjo grbico, siv, grbica je včasih tudi rjavo siva, sprva nekoliko poprhnjen, napit oz. higrofan, suh nekoliko svetlejše siv.

TROSOVNICA: lističi so sivi, gosti, skoraj prosti.

BET: 5-10 cm visok, debel 3-7 mm, siv oz. enake barve kot klobuk, valjast, globoko koreninasto pogreznjen v listje in humus, hrustančno tog.

MESO: sivo, tanko, krhko, z izrazitim vonjem po žarki moki ali tudi nekoliko po kumarah, brez značilnega okusa.

TROSI: 7-8 x 3.5-4 µm, elipsoidni, trosni prah je bel.

RASTIŠČE: raste v listnatih in iglastih gozdovih v listju in igličevju ali ob razpadajočih štorih, jeseni, ni ravno pogosta.
Čas rasti: -IX-X-XI-

UPORABNOST: neužitna.

Podobne vrste sivolistk nimajo nikoli koreninasto podaljšanega beta, pa tudi vonj je drugačen ali pa vsaj ne tako izrazito žarek.

Avtor fotografije je Anton Poler.

Priprava opisa: Miro Šerod

Tephrocybe rancida, zarka sivolistka
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 04, 2015, at 09:32
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.401 sekundah.