<< Stemonítis fúsca, valujoča nitkarica | Gobe | Stereum hirsutum, dlakava slojevka >>

Stéreum gausapátum, kosmata slojevka

(Fr.) Fr. (1874) syn. Cladoderris gausapata (Fr.) Fr. (1845), Haematostereum gausapatum (Fr.) Pouzar (1959), Stereum cristulatum Quél. (1872), Stereum gausapatum f. gausapatum (Fr.) Fr. (1874), Stereum gausapatum f. resupinata Pilát (1930), Stereum hirsutum var. cristulatum Quél. (1872), Stereum quercinum Potter (1901), Thelephora gausapata Fr. (1828)
Rod: Stereum - slojevke

Stéreum gausapátum, kosmata slojevka
Stéreum gausapátum - neužitna
kosmata slojevka

ZNAČILNOST: trosnjaki so pahljačasto prirasli na les in po njem razliti ter imajo na kosmati površini več različno obarvanih slojev.

KLOBUK: 1-2 cm širok trosnjak ima debelino lista, je polkrožne do pahljačaste oblike, ob strani prirasel na les, površina je valovita in razdeljena v sloje oz. cone ter koncentrično opasana, vrhnja stran je kosmata oz. poraščena z gostimi dlakicami ali grobo klobučevinasta, trosnjak je kožnato žilav, najprej okrasto-rjavkast in kasneje nekoliko temno mesnat do rdečkasto-rjavkast, na ranjenem mestu je rdečkast, rob je večinoma skodran.

TROSOVNICA: je na spodnji strani in je mlada okrasta, pozneje okrasto-rjavkasta, v starosti pa sivo-rjavkasta.

BET: ga nima, trosnjak je prirasel ob strani na osnovo.

MESO: okrasto-rjavkasto, žilavo, brez značilnega vonja in okusa.

TROSI: 6–10 x 3.5–4.5 µm, eliptični, valjasti, gladki, trosni prah je bel.

RASTIŠČE: raste v listnatih in mešanih gozdovih razpršeno na odpadlih ali še polživih stoječih vejah in deblih listavcev, predvsem hrastov in gabrov, pri čemer so lahko debla ali veje z ali brez lubja, lahko pa tudi poraščena z mahom, najdemo jo skoraj vse leto oz. v vegetacijskem obdobju od pomladi do jeseni.
Čas rasti: -I-II-III-IV-V-VI-VII-VIII-IX-X-XI-XII-

UPORABNOST: neužitna.

Avtor fotografije je Anton Poler.

Priprava opisa: Miro Šerod

SpeciesFungorum:193672
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 24, 2017, at 09:04
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.249 sekundah.