<< Psilocybe merdaria, gnojeva gologlavka | Gobe | Pterula multifida, razvejana ščetinjača >>

Psilócybe semilanceáta, zašiljena gologlavka

(Fr.) P. Kumm. (1871) syn. Agaricus semilanceatus Fr. (1818), Panaeolus semilanceatus (Fr.) J.E. Lange (1936), Panaeolus semilanceatus (Fr.) J.E. Lange (1939)
Rod: Psilocybe - gologlavke

Psilócybe semilanceáta, zašiljena gologlavka
Psilócybe semilanceáta - strupena
zasiljena gologlavka

ZNAČILNOST: gobica je dobila ime po ozko podolgovati in zgoraj topo zašiljeni obliki klobučka, ki je koničast do suličast, ima dolg in tanek bet, rada pa uspeva na pokošeni trati.

KLOBUK: 1-2 cm širok, visok 1.2-1.8 cm, je trajno koničast do ozko zvončast, zgoraj s topo konico, v vlagi sluzast, rahlo vzdolžno nazobčan, olivno rumeno rjav, včasih z zelenkastimi pegicami, s tankim mesom.

TROSOVNICA: lističi so sprva olivno rjavi, kasneje črnikasto rjavi, na robu belkasti in okrasti ali svetlo rjavi.

BET: 5-12 cm visok, debel 1-2 mm, bet je zelo dolg glede na širino klobuka, pogosto valovito zavit, upognjen in neraven, v dnišču rahlo razširjen, v spodnjem delu modro zelen, star po površini rjavo vlaknast.

MESO: bledo rumenkasto, brez posebnega vonja in okusa.

TROSI: 12-16 x 6-8 µm, elipsasti, gladki, trosni prah je čokoladno rjav.

RASTIŠČE: raste zunaj gozda v travi na travnikih, pašnikih, vrtovih in na travnatih poteh, na pokošenih tratah, pozno poleti in jeseni, dokaj pogosta.
Čas rasti: -VIII-IX-X-XI-

UPORABNOST: strupena, povzroča psilocibinski sindrom - v gobi so psihoaktivni strupi, ki učinkujejo na živčni sistem.

Nekatere vrste gologlavk vsebujejo večje količine psihoaktivnih strupov in so lahko zelo nevarne. Rade uspevajo v travi in pri otroških igrah je možno, da jih otroci pojedo. Že majhne otroke je treba posvariti pred strupenostjo gob!

Avtor fotografije je Gregor Klarič.

Priprava opisa: Miro Šerod

Psilocybe semilanceata, zasiljena gologlavka
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 04, 2015, at 09:32
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.296 sekundah.