<< Polyporus tuberaster, gomoljavi luknjičar | Gobe | Psathyrella potteri, belkasta črnivka >>

Tylopilus porphyrósporus, porfirasti grenivec

(Fr. & Hök) A.H. Sm. & Thiers (1971) syn. Boletus porphyrosporus Fr. & Hök (1835), Phaeoporus porphyrosporus (Fr. & Hök) Bataille (1908), Porphyrellus porphyrosporus (Fr. & Hök) E.-J. Gilbert (1931), Porphyrellus pseudoscaber Secr. ex Singer (1945)
Rod: Tylopilus - grenivci

Porphyréllus porphyrósporus, navadni porfirnik
Porphyréllus porphyrósporus - užitna
navadni porfirnik

ZNAČILNOST: zanimiv čokat gobanom (Boletus) podoben trosnjak je večinoma temačne črno rjave barve, trosovnica je sivo rjava, trosni prah pa rdeče rjav. Eden od sinonimov za ime gobe je tudi navadni porfirnik (Porphyréllus porphyrósporus), kakor se je goba imenovala včasih.

KLOBUK: 5-15 cm, mesnat, izbočen, temačne črno rjave (kot bi bil osmojen) ali sivo črne barve, gladek, s suho žametno površino, povrhnjico težko odstranimo s klobuka.

TROSOVNICA: luknjičasta trosovnica je sivo rjava, luknjice so široke ali ovalne in celo oglate, sive in rjave barve, cevke so dolge, ob betu proste, na mestu dotika počrnijo. Če pritisnemo košček trosovnice na časopisni papir, obarva sok, ki izstopa iz gobe, papir zeleno modro.

BET: 7-12 x 1.5-3 cm, sivo črne do temno rjave barve, čvrst, valjast, poln, ima žametno površino, na mestih dotika počrni.

MESO: mlečno belo, ne rdeči na prerezu kot podobne gobe, temveč postaja zelenkast ali modrikast, pozneje vse bolj črni, pri mladi gobi čvrsto in vlaknato, je kislega in včasih pekočega okusa, brez značilnega vonja.

TROSI: 12–18 × 5.5–7.5 µm, vretenasti in podolgovati, gladki, trosni prah je rdeče rjavkast.

RASTIŠČE: raste pod iglavci na peščenih tleh in redkeje pod listavci, pozno poleti in jeseni, redek.
Čas rasti: -VIII-IX-X-

UPORABNOST: užitna. ZAVAROVANA. Goba je na Rdečem seznamu gliv!

Podobne barve je tudi neužitni črni kuštravec (Strobilomyces strobilaceus), ki ima klobuk prekrit z velikimi rjavo črnimi luskami, vitek dolg bet pa s temnimi vlaknatimi kosmi, pri mladi gobi pa so vidni ostanki črnega zastirala. Podoben je tudi trdikasti ded (Leccinum duriusculum), ki ima sivo rjav klobuk, belkast bet, na prerezu bakreno pordeči in raste pod trepetlikami.

Avtor fotografije je Slavko Šerod.

Priprava opisa: Miro Šerod

SpeciesFungorum:254070

<< Tylopilus felleus | Obvezni seznam gliv za pridobivanje naziva determinator | Volvariella gloiocephala >>
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on avgust 14, 2017, at 10:04
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.435 sekundah.