<< Pluteus boudieri, čebulasta ščitovka | Gobe | Pluteus cervinus, jelenova ščitovka >>

Pluteus brunneoradiatus, zoprna ščitovka

Bonnard (1987)
Rod: Pluteus - ščitovke

,

ZNAČILNOST: imenovana je po zoprnem vonju, ki spominja na mokre stare in umazane krpe.

KLOBUK: 3-7(lahko tudi do 12) cm premera, sprva polkroglast ali rahlo zvonast in kasneje izbočen oz. sploščen, star lahko z udrtim osredjem in z majhno grbo na osredju, na osredju je temnejši, rjavkasta radialno usmerjena vlakna so na rdeče-rjavkastem ali rjavem ozadju, nima lusk, kožica je svilnata in včasih sivo-rožnata, rob je oster in mlajši bled oz. belkast, površina rada razpoka in ima od osredja navzven žarkasto razporejene razpoke.

TROSOVNICA: lističi so sprva beli do smetanaste barve in kasneje lososovo rdečkaste barve, lahko tudi rjavkasti, široki, gosti, z vmesnimi lističi proti robu.

BET: 2.5-10(15) cm visok in 2.5-7 mm debel, belkast do kremaste barve in kasneje rjavkast, valjast, proti dnišču rahlo odebeljen, krhek, vlaknast, vlakenca so rjavkasta na beli podlagi, obročka nima, lahko ločljiv od klobuka.

MESO: belo, tanko, krhko, ima neprijeten oz. zoprn vonj po starih mokrih krpah in neznačilen okus.

TROSI: 5-8.6 x 4-5.8 µm, pretežno eliptični, gladki, trosni prah je sivo-rožnat, lahko tudi lososove barve.

RASTIŠČE: uspeva kot saprofit na trdih vrstah listavcev, predvsem na bukvah in hrastih, bolj redko na iglavcih, navadno v manjših skupinah gob, raste pozno poleti in jeseni.
Čas rasti: -VIII-IX-X-

UPORABNOST: neužitna.

Avtor fotografije je Jožef Podboj.

Priprava opisa: Miro Šerod

SpeciesFungorum:131171
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on september 27, 2017, at 12:37
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.348 sekundah.