<< Pluteus aurantiorugosus, prelestna ščitovka | Gobe | Pluteus brunneoradiatus, zoprna ščitovka >>

Plúteus boudiéri, čebulasta ščitovka

Pluteus plautus (Weinm.) Gillet (1876)syn. Agaricus plautus Weinm. (1836), Pluteus alborugosus Kühner & Romagn. (1953), Pluteus boudieri P.D. Orton (1960), Pluteus depauperatus Romagn. (1956), Pluteus dryophiloides P.D. Orton (1969), Pluteus gracilis (Bres.) J.E. Lange (1936), Pluteus granulatus Bres. (1881), Pluteus granulatus Bres. (1881) var. granulatus, Pluteus granulatus var. tenellus J. Favre (1948), Pluteus pellitus var. gracilis Bres. (1885), Pluteus plautus (Weinm.) Gillet (1876) f. plautus, Pluteus plautus (Weinm.) Gillet (1876) var. plautus, Pluteus plautus var. terrestris Bres. (1882), Pluteus punctipes P.D. Orton (1960)
Rod: Pluteus - ščitovke

Plúteus boudiéri, čebulasta ščitovka
Plúteus boudiéri - užitna
cebulasta scitovka

ZNAČILNOST: skoraj v celoti belkasta goba ima značilno čebulasto dnišče beta in kot saprofit uspeva na drevesih.

KLOBUK: 2-6 cm premera, sprva polkroglast in kasneje izbočen, star z rahlo vdrtino na osredju, ki je nekoliko temnejša, belkast ali kremaste barve, lahko tudi sivkast, na osredju tudi bledo rjavkast, star bež barve, včasih ima rožnato refleksijo, rebrast in z žarkasto usmerjenimi rebri od središča proti robu, rob je pogosto sivkasto bel, kožica je tanka, površina je fino vlaknasta.

TROSOVNICA: lističi so sprva beli in kasneje rožnati do lososovo rdečkaste barve, gosti, široki, tesno skupaj, z vmesnimi lističi proti robu.

BET: 6-10 cm visok, do 8 mm debel (lahko tudi 1 cm v dnišču), tanek in dolg, valjast, belkast do smetanaste barve, dnišče je značilno opazno čebulasto in priraščeno na leseno osnovo, na začetku svilnat do rahlo vlaknast, kasneje gladek.

MESO: belo, krhko, kiselkastega vonja in neznačilnega okusa.

TROSI: 6-8 x 5-7 µm, elipsasti, trosni prah je okrasto rožnat.

RASTIŠČE: uspeva kot saprofit na drevesih ali lesnih ostankih hrasta in topola, na deblih, vejah in na žagovini, v manjših skupinah, raste od začetka poletja do konca jeseni.
Čas rasti: -VI-VII-VIII-IX-X-XI-

UPORABNOST: užitna.

Avtor fotografije je Slavko Šerod.

Priprava opisa: Miro Šerod

SpeciesFungorum:337291
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on september 27, 2017, at 01:20
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.218 sekundah.