<< Oxyporus populinus, topolov gostopor | Gobe | Panaeolus acuminatus, šiljasti govnar >>

Panaeolína foenisécii, košenična govnarka

(Pers.) Maire (1933) syn. Agaricus foenisecii Pers. (1800), Prunulus foenisecii (Pers.) Gray (1821), Psilocybe foenisecii (Pers.) Quél. (1872), Drosophila foenisecii (Pers.) Quél. (1886), Coprinarius foenisecii (Pers.) J. Schröt. (1889), Psathyra foenisecii (Pers.) G. Bertrand (1901), Panaeolus foenisecii (Pers.) J. Schröt. (1926), Psathyrella foenisecii (Pers.) A.H. Sm. (1972)
Rod: Panaeolina

Panaeolína foenisécii, košenična govnarka
Panaeolína foenisécii - strupena
kosenicna govnarka

ZNAČILNOST: imenovana je po rasti na košenicah (to so enkrat letno pokošeni travniki v gorskem svetu), še posebej pa se razraste na in ob živalskem gnoju oz. govnu ali na zelo hranljivih tleh.

KLOBUK: 1-3 cm, sprva polkroglast, pozneje izbočen in tudi sploščen, v vlagi rdeče rjav in bledo rjav, ko se posuši, gladek, z bledim poprhom na površini, med sušenjem se na njej pojavijo različno obarvani kolobarji, klobukova kožica lahko razpoka v zelo majhne in prilegle luske, na svetlejšem osredju je vidna široka grba.

TROSOVNICA: lističi so rjavi, prosti, precej razmaknjeni, dokaj gosti.

BET: 4-6 cm visok, 2-3 mm debel, tanek in vitek, rdeče rjav, s poprhom na površini.

MESO: svetlo rjavkasto, ima prijetno pikanten vonj, brez značilnega okusa.

TROSI: 12-15 x 7-8.5 μm, limonasti s poro ali eno odprtino, bradavičasti, trosni prah je rjav.

RASTIŠČE: raste v gručah na najrazličnejših vlažnih traviščih, predvsem pa na košenicah v gorskem svetu, zlasti na hranljivih ali pognojenih tleh, na poljih in tratah, od pozne pomladi do jeseni.
Čas rasti: -V-VI-VII-VIII-IX-X-

UPORABNOST: strupena, povzroča psilocibilni oz. halucinogeni učinek.

Podoben je črnikasti govnar (Panaeolus ater), ki ima črne lističe in gladke črne trose.

Avtor fotografije je Anton Poler.

Priprava opisa: Miro Šerod

Panaeolina foenisecii, kosenicna govnarka
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 04, 2015, at 09:31
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.253 sekundah.