<< Oudemansiella melanotricha, jelkina širokolistka | Gobe | Oudemansiella nigra, žametasta širokolistka >>

Oudemansiélla múcida, sluzasta širokolistka

(Schrad.) Höhn. (1910) syn. Agaricus mucidus Schrad. (1794), Armillaria mucida (Schrad.) P. Kumm. (1871), Collybia mucida (Schrad.) Quél. (1886), Mucidula mucida (Schrad.) Pat. (1887), Lepiota mucida (Schrad.) J. Schröt. (1889), Agaricus mucidus Schrad. (1794) var. mucidus
Rod: Oudemansiella - širokolistke

Oudemansiélla múcida, sluzasta širokolostka
Oudemansiélla múcida - užitna
sluzasta sirokolostka

ZNAČILNOST: večkrat najdemo v gozdu trhlo deblo ali štor, prerasel z belimi, močno sluzastimi gobami, ki imajo široke in razmaknjene lističe, ti dve značilnosti pa določata ime gobe.

KLOBUK: 3-8 cm, izbočen, nato zravnan, bel, gladek, močno sluzav, tanko mesnat, prosojen, včasih siv ali rjavkast, obrobje je redko zgubano ali nažlebljeno.

TROSOVNICA: lističi so beli, zelo razmaknjeni, široki, valoviti, pritrjeni na bet, med njimi pa so vmesni lističi, beta ne dosegajo.

BET: 4-7 cm visok, debel 4-8 mm, valjast, ukrivljen, poln, vlaknat, z visečim obročkom; bet je nad obročkom nažlebljen.

MESO: belo, tanko v klobučku, brez posebnega vonja in okusa.

TROSI: 13-18 x 12-16 µm, široki, skoraj okrogli, prosojni, z oljnimi kapljicami, trosni prah je bel.

RASTIŠČE: raste najpogosteje na bukovih štorih in ležečih deblih, posamično ali šopasto, poleti in jeseni, precej pogosto.
Čas rasti: -VIII-IX-X-XI-

UPORABNOST: užitna, zaradi tankega mesa manj vredna, primerna za mešanje z drugimi gobami. Bet je trd in težje prebavljiv.

Zaradi tipičnih značilnosti je ne moremo zamenjati s strupenimi gobami, vendar jo gobarji le redko poberejo, saj je v tem letnem obdobju na izbiro veliko drugih, boljših gob. Skoraj med vsakim nabiranjem gob se bomo v gozdu srečali z užitno zavito širokolistko (Oudemansiella radicata), ki je okrasto rjava, sluzava in zgubana na površini klobučka, ima pa dolg, raven, nekoliko zavit bet, ki se končuje z dolgim korenom. Vsak želodec pa ne prenese širokolistne velekorenovke (Megacollybia platyphylla), ki je sivega, radialno črtastega klobučka, v dnišču beta pa ima dolge, debele bele štrene micelija, ki vodijo do bližnjega štora. Podobne široke lističe ima tudi širokolistna kolobarnica (Tricholoma luridum), ki pa nima štrenastega micelija in je neužitna.

Avtor fotografije je Slavko Šerod.

Oudemansiella mucida, sluzasta sirokolistka

<< Otidea onotica | Obvezni seznam gliv za pridobivanje naziva determinator | Paxillus involutus >>
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 08, 2017, at 08:11
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.379 sekundah.