<< Macrolepiota permixta, sramežljivi dežnik | Gobe | Macrolepiota prominens, beli dežnik >>

Macrolepióta procéra, orjaški dežnik

(Scop.) Singer (1948) syn. Macrolepiota procera (Scop.) Singer (1948) var. procera, Agaricus procerus Scop. (1772), Lepiota procera (Scop.) Gray (1821), Amanita procera (Scop.) Fr. (1836), Mastocephalus procerus (Scop.) Pat. (1900), Lepiotophyllum procerum (Scop.) Locq. (1942), Agaricus procerus Scop. (1772) var. procerus, Agaricus annulatus Lightf. (1777), Agaricus annulatus Lightf. (1777) var. annulatus, Agaricus colubrinus Bull. (1782), Agaricus antiquatus Batsch (1783)
Rod: Macrolepiota - dežniki

Macrolepióta procéra, orjaški dežnik
Macrolepióta procéra - užitna
orjaski deznik

ZNAČILNOST: med podobno velikimi dežniki ga spoznamo po rjavo marogastem betu in po mesu, ki na ranjenih mestih ne rdeči, je pa tudi največji med dežniki in od tod ime orjaški.

KLOBUK: 10-26 cm, sprva jajčast, kmalu se polkrožno razširi, nato zravna, na temenu pa ostane topa, rjava grba, ki je skoraj gladka, proti obrobju je pokrit z vse bolj redkimi, rjavimi kosmiči ali luskami, podlaga je svetlejša, vlaknata, od roba pa visijo kratki ostanki veluma.

TROSOVNICA: lističi so gosti, široki in debeli proti hrbtu, beli, pri starih gobah postanejo rjavkasti.

BET: 20-40 x 1-2 cm, valjast, votel, proti dnišču razširjen, gomoljasto odebeljen, vse do širokega dvojnega obročka pa pokrit z rjavimi, marogasto razporejenimi luskicami.

MESO: belo, vlaknasto, žilavo zlasti v betu, na zraku ne pordeči, vonj in okus ima po lešnikih.

TROSI: 15-20 x 10-13 µm, prosojni, elipsasti, z oljnimi kapljicami, trosni prah je bel.

RASTIŠČE: raste v gozdovih, zlasti ob robovih v travi, na gozdnih travnikih, pogost, od sredine poletja pa vse do pozne jeseni.
Čas rasti: -VII-VIII-IX-X-XI-

UPORABNOST: pogojno užiten, surov je škodljiv. Pri nas je že v navadi, da ga cvremo z drobtinami na dunajski način, žal se rad prepoji z maščobo. Kadar uživamo dežnike, ne pijmo alkohola!

Ker obstaja več podobnih užitnih vrst dežnikov, ki imajo stari trden premakljiv obroček na betu, ni bojazni, da bi jih zamenjali s strupenimi gobami. Pri mušnicah obročka ne moremo premikati po betu, prej odpade. Orjaškemu dežniku je zelo podoben beli dežnik (Macrolepiota prominens), s skoraj belo osnovo klobuka, ki ga pokrivajo redke rjave luske, lističi pa postanejo sčasoma rožnate barve, s črnikasto ostrinko. Pri nekaterih vrstah meso na zraku pordeči, med njimi je tudi vrtni različek rdečečega dežnika (Macrolepiota rhacodes var. bohemica), ki je edini strupeni dežnik pri nas, ima okroglo gomoljasto dnišče, uspeva pa tudi v rastlinjakih.

Avtor fotografije je Gregor Klarič.

Macrolepiota procera, orjaski deznik

<< Macrolepiota mastoidea | Obvezni seznam gliv za pridobivanje naziva determinator | Marasmius oreades >>
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 04, 2015, at 09:31
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.315 sekundah.