<< Lepiota pseudohelveola, varljivi dežniček | Gobe | Lepiota xanthophylla, rumenolistni dežniček >>

Lepióta ventriosóspora, zažetotrosni dežniček

⇒ Lepiota magnispora Murrill (1912) syn. Lepiota claviceps Henn. (brez letnice), Lepiota ventriosospora D.A. Reid (1958), Lepiota ventriosospora var. fulva Bon (1974)
Rod: Lepiota - dežnički

Lepióta ventriosóspora, zažetotrosni dežniček
Lepióta ventriosóspora - neužitna
zazetotrosni deznicek

ZNAČILNOST: sprva polkrožna in razprta goba ima značilno obliko dežničkov, spada med srednje velike in ima močno volnato obdan bet.

KLOBUK: 4-9 cm, z oranžno rjavim ali tudi okrasto rjavim gladkim temenom, površina pa z rastjo gobe razpoka v okraste ali rumeno rjave luskice, ki so koncentrično razporejene, teme je včasih temnejše rdeče rjavo.

TROSOVNICA: lističi so beli ali smetanove barve, široki, mehki, z vmesnimi lističi, prosti pri betu.

BET: 5-8 x 0.5-1 cm, rumenkasto okrast do okrasto rjav, pod hitro propadlim obročkom volnato luskat, z ostanki rumenkastega veluma.

MESO: bolj ali manj belo, nežno, z neprijetnim vonjem in okusom.

TROSI: 14-18 x 4-6 µm, vretenasti, po eni strani udrti, trosni prah je bel.

RASTIŠČE: raste predvsem pod iglavci, v mešanem gozdu, poleti in jeseni, pri nas je razmeroma pogost, le po nekaj primerkov na rastišču.
Čas rasti: -VIII-IX-X-XI-

UPORABNOST: neužiten, sumljiv, kot mnogi drugi majhni dežnički. Povzroča faloidni sindrom - zastrupitev jeter, z dolgim inkubacijskim časom.

Neužitni obuti dežniček (Lepiota clypeolaria) je precej podoben, le da je bet obdan z belo kosmičasto prevleko. Zaradi redkosti in možnih zamenjav s strupenimi dežnički nima nobenega pomena v prehrani in ga ni smiselno pobirati, kakor tudi ne nobenih drugih majhnih dežničkov.

Avtor fotografije je Anton Poler.

Lepiota ventriosospora, zazetotrosni deznicek
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on september 18, 2017, at 08:56
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.499 sekundah.