<< Lactárius detérrimus, smrekova mlečnica | Gobe | Lactarius fluens, rjaveča mlečnica >>

Lactárius evósmus, vonjava mlečnica

Kühner & Romagn. (1954) syn. Lactarius zonarius sensu NCL (1960)
Rod: Lactarius - mlečnice

Lactárius evósmus, vonjava mlečnica
Lactárius evósmus - neužitna
vonjava mlecnica

ZNAČILNOST: imenovana je po sladkobnem vonju po sadju in sicer diši kot jabolka, njen mleček pa je sprva mil in pozneje pekoč.

KLOBUK: 5-10 cm, sprva polkrožen in s spodvihanim robom, pozneje izbočen in z udrtim oz. skoraj luknjastim osredjem, končno skoraj lijast, sprva mlečno bel do svetlo rumen, kasneje bledo oranžen do okrasto rjavkast in na osredju temnejši, ima več šibkih oz. komaj vidnih oranžnih ali bledo žafranasto barvnih koncentričnih kolobarjev, gladek, rob je svetlejši, moker je lepljiv.

TROSOVNICA: lističi so sprva belkasti in pozneje smetanasto rumeni ter z okrastim nadihom, gosti, tanki, ozki, dolgi.

BET: 4-6 x 1.2-2.5 cm, valjast, bel do rumeno okrast, gladek, čvrst, včasih zavit.

MESO: belo, ima sladkoben vonj po jabolki, počasi postaja vse bolj ostrega okusa, beli mleček je sprva milega okusa in pozneje grenak ter pekoč.

TROSI: 6.8-9 x 5.5-8 μm, skoraj okrogli oz. ovalni, amiloidni, mrežasto bradavičasti in z nekaj manjšimi grebeni, trosni prah je smetanasto bel.

RASTIŠČE: raste v listnatih gozdovih, na glinenih ali apnenčastih tleh, predvsem pod topoli, posamič ali v manjših skupinah, jeseni.
Čas rasti: -IX-X-XI-

UPORABNOST: neužitna.

Avtor fotografije je Jernej Javornik.

Priprava opisa: Miro Šerod

Lactarius evosmus, vonjava mlecnica
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 04, 2015, at 09:31
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.366 sekundah.