<< Mensularia radiata, jelšev luknjač | Gobe | Kuehneromyces vernalis, pomladanska štorovka >>

Kuehnerómyces mutábilis, mala štorovka

(Schaeff.) Singer & A.H. Sm. (1946) syn. Agaricus mutabilis Schaeff. (1774), Pholiota mutabilis (Schaeff.) P. Kumm. (1871), Pholiota mutabilis (Schaeff.) P. Kumm. (1871) f. mutabilis, Dryophila mutabilis (Schaeff.) Quél. (1886), Galerina mutabilis (Schaeff.) P.D. Orton (1960), Lepiota caudicina Gray (1821)
Rod: Kuehneromyces - štorovke

Kuehnerómyces mutábilis, mala štorovka
Kuehnerómyces mutábilis - užitna
mala storovka

ZNAČILNOST: raste šopasto na listnatem in iglastem drevju, ima gladek, vodenast klobuček, razmeroma trden obroček na betu, pod njim pa luskice do temnorjavega dnišča.

KLOBUK: 4-7 cm, sprva izbočen, s podvihanim robom, kasneje zravnan, gladek, rumeno okrast, rjavkast, z vodo napito obrobje je temnejše, na soncu razpoka in je temnejši na osredju.

TROSOVNICA: lističi so sprva skoraj beli, kmalu postanejo rjavkasti, stari so cimetasto rjavi, precej gosti in pripeti na bet.

BET: 5-10 cm visok, debel 4-6 mm, valjast, ukrivljen, kmalu votel, enake barve kot klobuk, pod razmeroma obstojnim obročkom ima rjave luskice, proti dnišču je vse bolj temen, rjav, v starosti pa črnikast.

MESO: belkasto, v betu žilavo in težko prebavljivo, prijetnega vonja in okusa.

TROSI: 6-7 x 3-4.5 µm, elipsasti, gladki, rumeno okrasti, trosni prah je rjav.

RASTIŠČE: raste kopučasto na lesu listavcev in iglavcev, od pomladi do zime, precej pogosta. Možna je tudi umetna gojitev.
Čas rasti: -IV-V-VI-VII-VIII-IX-X-XI-XII-

UPORABNOST: užitna, vsestranska, zelo okusna goba, zlasti za rižote, vendar beti niso uporabni, kot pri večini gob, ki rastejo na lesu.

Če pri določevanju upoštevamo, da ima obstojen obroček in luskice po betu, ne more priti do nevarnih zamenjav. Nekatere podobne vrste gob iz rodu kučmic (Galerina) so smrtno strupene, vendar nimajo luskic na betu, uspevajo pa samo na štorih iglastega drevja. Napite z vodo imajo prosojno obrobje, tako da skozi meso klobučka prosevajo lističi (prosojna nažlebkanost). Včasih je tudi mala štorovka precej podobna, zlasti pa pomladanska štorovka (Kuehneromyces vernalis), ki sploh nima luskic na betu, zato je ni varno pobirati. Podoben vodenast klobuček ima tudi prosojna črnivka (Psathyrella piluliformis), raste šopasto, ima pa bel, gladek bet. S črnivkami (Psathyrella) je manj praktičnih izkušenj, zato jih ni varno pobirati.

Avtor fotografije je Slavko Šerod.

Kuehneromyces mutabilis, mala storovka

<< Inocybe rimosa | Obvezni seznam gliv za pridobivanje naziva determinator | Laccaria amethystina >>
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 04, 2015, at 09:31
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.38 sekundah.