<< Inocybe cincinnata, mekinasta razcepljenka | Gobe | Inocybe posterula, jesenska razcepljenka >>

Inocybe phaeoleuca, rjavobetna razcepljenka

Kühner (1955) syn. Inocybe splendens var. phaeoleuca (Kühner) Kuyper (1986), Inocybe brunnea sensu auct. (2005)
Rod: Inocybe - razcepljenke

,

ZNAČILNOST: goba iz roda razcepljenk ima kostanjevo do umbra rjavkast klobuk z grbo na osredju, je vlaknasta in ima stara razcepljen rob.

KLOBUK: 3-5.5 cm, sprva polkroglast in pozneje zravnan ter z grbo na osredju, končno tudi udrt in z grbo, kostanjevo rjav do umbra rjav, vlaknat, rob je pri starih gobah pogosto valovit in razcepljen ter nekoliko svetlejši.

TROSOVNICA: lističi so sprva belkasti, pozneje ilovnato okrast do rjavkast, gosti, z vmesnimi lističi pred robom, široki.

BET: 2-4 cm visok, 7-10 mm debel, sprva belkast in pozneje porumenel do rjavkast, valjast, včasih valovito ukrivljen, v dnišču nekoliko širši in zaobljen.

MESO: belkasto v klobuku in rumenkasto v betu, kiselkastega vonja in neznačilnega okusa.

TROSI: 8.5-12 x 5.5-7 µm, mandljasti, trosni prah je rjav.

RASTIŠČE: raste v listnatih gozdovih, parkih, skupinsko, pozno pomladi do jeseni.
Čas rasti: -V-VI-VII-VIII-IX-

UPORABNOST: neužitna.

Avtor fotografije je Anton Poler.

Priprava opisa: Miro Šerod

SpeciesFungorum:298953
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 22, 2017, at 10:31
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.285 sekundah.