<< Hygrophoropsis aurantiaca, divji lisičkovec | Gobe | Hygrophoropsis rufescens, dišeči lisičkovec >>

Hygrophoropsis rufa, rdečkasti lisičkovec

(D.A. Reid) Knudsen (2008) syn. Hygrophoropsis aurantiaca var. rufa D.A. Reid (1972)
Rod: Hygrophoropsis - lisičkovci

,

ZNAČILNOST: je lisičkam (Cantharellus) podobna goba, ki ima na površini klobuka rjavkasto barvo, pod njo pa sta klobuk in bet oranžno rdečkaste ali rdečkaste barve.

KLOBUK: 1-3.5 cm širok ali tudi več, sprva izbočen, pozneje skoraj zravnan in star na osredju rahlo udrt, star tudi nekoncentrične oz. nepravilne oblike, brez leska, poln, fino vlaknat, znotraj oranžen in le na površju rjavkast ali temno rjav, rob je zaobljen navzdol in delno tudi navznoter ter do starosti večinoma nepretrgan.

TROSOVNICA: lističi so deloma podobni lamelam pri lisičkah, so zaraščeni na bet, gosti, debeli, mladi oranžni do oranžno rdečkasti, kasneje rumeno-oranžni.

BET: 3-4 cm visok, 8-12 mm debel, trden in žilav, vlaknat oz. luskast, suh, oranžne do oranžno-rdeče ali oranžno-rjave barve, lahko tudi umazano okrasto-rjavkast, pod klobukom nekoliko širši in v dnišču ožji, lahko zavit.

MESO: oranžno rdečkasto, prožno, gobasto, ima lahko kiselkast vonj ali bledo aromatični vonj po orhidejah, je milega okusa.

TROSI: 5.2-6.8 x 3.6-4.4 μm, elipsoidni, gladki, z debelimi stenami, dekstrinoidni, hialini, trosni prah je svetlo rumenkast.

RASTIŠČE: saprofitna goba raste v iglastih gozdovih na iglavcih, tudi v mešanih gozdovih, na organskih odpadkih in štorih iglavcev, od poznega poletja do jeseni, posamič ali v manjših skupinah, ni pogosta.
Čas rasti: -VIII-IX-X-XI-

UPORABNOST: užitna.

Avtor fotografije je Slavko Šerod.

Priprava opisa: Miro Šerod

SpeciesFungorum:542257
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on februar 16, 2017, at 03:06
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.371 sekundah.