<< Hygrocybe citrinovirens, zelenkasta vlažnica | Gobe | Hygrocybe conica, koničasta vlažnica >>

Hygrócybe coccínea, škrlatna vlažnica

(Schaeff.) P. Kumm. (1871) syn. Agaricus coccineus Schaeff. (1774), Hygrophorus coccineus (Schaeff.) Fr. (1838), Pseudohygrocybe coccinea (Schaeff.) Kovalenko (1988), Agaricus aurantiocrocatus var. minor Schumach. (1803), Hygrocybe coccinea var. umbonata Herink (1958)
Rod: Hygrocybe - vlažnice

Hygrócybe coccínea, škrlatna vlažnica
Hygrócybe coccínea - užitna
skrlatna vlaznica

ZNAČILNOST: površina klobuka je rdeča kot češnja, skoraj temno rdeča, enake barve pa je tudi meso, lističi in bet, le ostrinke lističev in dnišče beta so običajno rumeni, meso je tanko in steklastega videza, kot pri večini vlažnic.

KLOBUK: 2-6 cm, polkrožen, zvonasto izbočen, gladek, skoraj suh, svetleč, višnjevo rdeč, do zlato rumenih odtenkov, star se ravno razpre in nekoliko obledi.

TROSOVNICA: lističi so oranžno rdeči in proti steni klobuka rdeči, proti ostrinkam pa vse bolj rumeni, redki, zelo razmaknjeni, žilnato povezani, debeli, široki, pripeti na bet ali pa potekajo nekoliko po betu navzdol.

BET: 4-6 x 0.5-0.8 cm, valjast, včasih po dolžini stisnjen, votel, gladek, brez vlakenc, svetleč, enake barve kot klobuk, proti dnišču vse bolj rumenkast.

MESO: oranžno rdeče, vodeno, lomljivo, prijetnega vonja in okusa.

TROSI: 7-9 x 4-5 µm, elipsasti, gladki, prosojni, trosni prah je bel.

RASTIŠČE: uspeva v travi in mahu, na vlažnih mestih ob gozdu, skupinsko, jeseni, razmeroma pogosto.
Čas rasti: -IX-X-

UPORABNOST: užitna, dobra, vendar neizdatna; primerna kot dodatek drugim jedem ali za mešanje z drugimi gobami.

Ne smemo jih zamenjati s strupenimi gobami iz rodu kožark (Dermocybe), ki nimajo steklastega videza, so motne, brez leska in imajo rjav trosni prah. Tudi druge vrste rdeče obarvanih vlažnic, ki črnijo, so rahlo strupene, zlasti koničasta vlažnica (Hygrocybe conica). Lahko pa poberemo veliko vlažnico (Hygrocybe punicea), ki je tudi živo rdeče obarvana, vendar meso nikjer ne črni. Rod vlažnic je precej obširen, zelo pestrih barv, vse pa uspevajo na travnatih področjih. Med nečrnečimi in takimi, ki so prijetnega vonja in okusa ni znanih strupenih vrst.

Avtor fotografije je Gregor Klarič.

Hygrocybe coccinea, skrlatna vlaznica
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 04, 2015, at 09:31
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.303 sekundah.