<< Hydnellum aurantiacum, oranžna ježevka | Gobe | Hydnellum caeruleum, višnjeva ježevka >>

Hydnéllum aurátile, zlatična ježevka

(Britz.) Maas G. (1891)
Rod: Hydnellum - ježevke

Hydnéllum aurátile, zlatična ježevka
Hydnéllum aurátile - neužitna
zlaticna jezevka

ZNAČILNOST: goba je sestavljena iz somernih zlatičnih izrastkov, ki povezujejo trosnjak v zraščenkam podobno veliko celoto, pod klobukom pa je trosovnica iz bodičk.

KLOBUK: 3-7 cm široki klobuki rastejo eden nad drugim in drug ob drugem ter tvorijo nekakšno veliko rožo z več cvetovi, ki imajo številne barvno kontrastne odtenke - od oranžno rjave do opečnate ali do rdečkasto rjave in rjave barve, pri čemer so odtenki koncentrično kolobarjasto razvrščeni po površini klobuka in proti robu vedno svetlejši, spodnja plast je trosovnica z bodicami in je oranžno rjavkasta, trosnjak je zlit z več klobuki v celoto, vsi so sprva izbočeni, pozneje pa deloma zravnani ali lijasti in grbasti, površina je rahlo žametasta, tudi brazdasta, na rahlo navznoter zavihanem robu belkasta do okrasta ali svetlo rjava, meso je dvoplastno z mehkejšo vrhnjo plastjo, stara postaja umazano rjava do črna, na dotik potemni.

TROSOVNICA: sestavljena je iz bodičk, ki s spodnjega dela klobuka deloma prehajajo na bet, bodice so okrasto oranžnih barv, osnova trosovnice pod klobukom pa je oranžna do oranžno rjava.

BET: 1-3 x 0.3-1 cm, beti so središčno in včasih tudi stransko povezani s klobuki, oranžno rjavi do temno rjavi, žilavi, pod klobuki debelejši kot v dnišču.

MESO: rjavkasto, plutasto in skoraj trdo, brez značilnega vonja in neprijetnega okusa.

TROSI: 5-5.8 x 4-4.5 µm, ovalni ali skoraj kroglasti, bradavičasti, trosni prah je rjav.

RASTIŠČE: raste v iglastih in listnatih gozdovih, pozno poleti in jeseni, redka.
Čas rasti: -VIII-IX-X-

UPORABNOST: neužitna.

Avtor fotografije je Jernej Javornik.

Priprava opisa: Miro Šerod

Hydnellum auratile, zlaticna jezevka
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 04, 2015, at 09:31
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.302 sekundah.