<< Helvella ephippium, sedlasti loputar | Gobe | Helvella macropus, visoki loputar >>

Helvélla lacunósa, jamičasti loputar

Afzel. (1783) syn. Costapeda lacunosa (Afzel.) Falck (1923), Helvella mitra Schaeff. (1774), Helvella sulcata Afzel. (1783), Helvella lacunosa var. sulcata (Afzel.) S. Imai (1954), Phallus brunneus Batsch (1783), Helvella sulcata Afzel. (1783) f. sulcata, Helvella leucophaea Pers. (1801), Helvella subcostata Cooke (1879), Helvella costata Berk. (1879), Helvella scutula var. cinerea Bres. (1892), Helvella cinerea (Bres.) Rea (1928)
Rod: Helvella - loputarji

Helvélla lacunósa, jamičasti loputar
Helvélla lacunósa - užitna
jamicasti loputar

ZNAČILNOST: glava je loputaste oblike in sivkaste barve, bet pa ima izrazite vzdolžne brazde.

KLOBUK: 4-7 cm visok, 3-5 cm širok, nepravilne loputaste oblike, lopute so videti kot nekoliko napihnjene, zgrbančen, svetlo sive do temno in skoraj črno sive barve.

TROSOVNICA: je na površini klobuka, trosni prah pa je bel.

BET: 3-8 x 1-3 cm, čvrst in nekoliko prožen z globokimi vzdolžnimi brazdami, belo siv do sivo rjav, svetlejši od klobuka, votel.

MESO: sivkasto, na prerezu tanko, v klobuku krhko, v betu bolj prožno, brez posebnega vonja in okusa.

TROSI: 15-20 x 10-12 µm, široko elipsoidni, trosni prah je bel.

RASTIŠČE: raste v listnatem in iglastem gozdu, najraje na peščenih terenih ob poteh in odlagališčih lesa med travo, v večjih ali manjših skupinah, poleti in jeseni, dokaj pogost.
Čas rasti: -VII-VIII-IX-X-

UPORABNOST: užitna, a ga ni dobro uživati v večjih količinah, pred uporabo pa ga moramo prekuhati in vodo zavreči, lahko pa gobe tudi posušimo.

Zelo mu je podoben brazdasti hrček (Helvella sulcata), ki je nekoliko manjši in ima lopute bolj sedlaste oblike.

Avtor fotografije je Slavko Šerod.

Priprava opisa: Miro Šerod

Helvella lacunosa, jamicasti loputar
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 04, 2015, at 09:31
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.4 sekundah.