<< Helvella elastica, prožni loputar | Gobe | Helvella lacunosa, jamičasti loputar >>

Helvella ephippium, sedlasti loputar

Lev. (1841) syn. Leptopodia ephippium (Lév.) Boud. (1907), Leptopodia murina Boud. (1907), Helvella murina (Boud.) Sacc. & Traverso (1910), Helvella atra var. murina (Boud.) Keissl. (1922)
Rod: Helvella - loputarji

Helvélla ephíppium, sedlasti loputar
Helvélla ephíppium - neužitna
sedlasti loputar

ZNAČILNOST: imenovan je po sedlasti obliki klobuka, pri čemer sedlo veže dve navzgor zavihani vzporedni loputi.

KLOBUK: 2-5 cm dolg in do 2 cm visok klobuk je sedlaste oblike, dve preko sedla povezani široki loputi sta pri tem skoraj vzporedni in zavihani navzgor, sedli sta svetlo sivi ali sivo rjavkasti ali tudi medlo rjavkasti, mlad je bolj čašaste oblike, pozneje postane sedlast, obe strani sta enake barve, zunanja stran ni niti rebrasta niti razbrazdana, ampak nekaj vmes, elastične konsistence in vodenega videza.

TROSOVNICA: je na vsej zunanji površini glave.

BET: do 5 cm visok, do 5 mm širok, votel, elastičen in žilav, belkaste do kremaste barve, kriv.

MESO: sivo rjavkasto, elastično oz. prožno, žilavo, sicer medlega, a prijetnega vonja in okusa.

TROSI: 18-21 x 11-12.5 µm, eliptični, pikčasti, z eno oljno kapljico, trosni prah je bel.

RASTIŠČE: raste v manjših skupinah v senčnih in vlažnih listnatih in mešanih gozdovih, na ilovnati podlagi, poleti in jeseni, redek.
Čas rasti: -VII-VIII-IX-X-

UPORABNOST: užiten.

Slika je s spleta: www.pilzfotopage.de

Priprava opisa: Miro Šerod
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on februar 13, 2018, at 08:45
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.331 sekundah.