<< Galerina subclavata, velikotrosna kučmica | Gobe | Galerina uncialis, zaobljena kučmica >>

Galerína súlciceps, vrtnarska kučmica

(Berk.) Boedijn (1951) syn. Marasmius sulciceps Berk. (1847)
Rod: Galerina - kučmice

Galerína súlciceps, vrtnarska kučmica
Galerína súlciceps - smrtno strupena
vrtnarska kucmica

ZNAČILNOST: raste skupinsko v rastlinjakih in ima želatinast rjavkast klobuk, ki spreminja barvo glede na prisotnost vlage (higrofan) ter je smrtno strupena.

KLOBUK: 1-4 cm, sprva jajčaste oblike, kasneje izbočen in končno poravnan, z grbo v rahli vdrtini na osredju - podobno bradavici, je higrofan in spreminja barvo glede na stanje hidracije, rjavkast v vlažnih pogojih, suh je okrast in s temno rjavim robom, gladek, skoraj želatinast, nažlebkan, rob je tanek in valovit, pogosto razcepljen.

TROSOVNICA: lističi so rjavkasti, dokaj gosti, tudi zaradi vmesnih lističev, rastejo tudi po betu navzdol po vsej dolžini, so široki in debeli, dobro ločeni.

BET: 1-2.5 cm visok, 1-3 mm širok, čvrst oz. trden, v glavnem povezan centralno s klobukom, včasih pa malce izven centra, valjast, poprhnjen s finim prahom, okrast do rjav, v spodnjem delu rdečkasto rjav, na betu nima obročka, kot sorodne gobe.

MESO: okrasto, žilavo, čvrsto, z vonjem in okusom po moki.

TROSI: 7.2-9.7 x 4.5-5.8 µm (glej št. 2 na sliki), elipsoidni oz. bolj mandljasti, bradavičasti, trosni prah je rjav.

RASTIŠČE: raste v rastlinjakih, npr. v lončkih orhidej, kjer je zemlji primešana žagovina iglavcev, na odmrlih iglastih drevesih v vlažnih gozdovih, na vrtovih, poleti in jeseni, sicer pa v rastlinjakih skozi vse leto.
Čas rasti: -VI-VII-VIII-IX-X-

UPORABNOST: smrtno strupena. Povzroča faloidni oz. amanitinski sindrom - odpoved jeter.

Slika je s spleta: db.39kf.com

Priprava opisa: Miro Šerod

Galerina sulciceps, vrtnarska kucmica
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 04, 2015, at 09:31
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.329 sekundah.