<< Galerina stylifera, spolzka kučmica | Gobe | Galerina sulciceps, vrtnarska kučmica >>

Galerina subclavata, velikotrosna kučmica

Kühner (1973) syn. Galerina subclavata var. canescens Kühner, Bull. (1973), Galerina subclavata var. subclavata Kühner, Bull. (1973)
Rod: Galerina - kučmice

,

ZNAČILNOST: majhna goba ima značilne velike trose, ki so vidni le pod mikroskopom in so največji med vsemi doslej odkritimi kučmicami.

KLOBUK: 0.7-1.5 (2) cm, sprva polkroglast do zvonast, končno izbočen do ploščat, higrofan, vlažen je živahno okraste do okrasto-rjave barve, na osredju nekoliko temnejši in skoraj prozoren, suh kremasto-rumen in brez vidnih reber, gladek, rebrast in proti obrobju ima zaradi prozornosti vidne robove lističev pod klobukom, rob je gladek in oster, mlad ima belkasto vlaknasto zastiralce.

TROSOVNICA: lističi so sprva kremaste barve, kasneje živahno okrasti, srednje gosti, z vmesnimi lističi proti robu, široko prirasli, gladki, ponekod rahlo dlakasti.

BET: 3-4 cm visok, 1-2 mm širok, valjast, votel ali poln, pogosto neraven in zavit, upogljiv in prožen, mlad svetlo rumenkaste do okrasto rjave barve, kasneje rdečkasto rjav, po dolžini z belkastimi vlakenci, vrh je belo oprhan.

MESO: rumeno-rjavo, tanko, brez značilnega vonja, rahlo žarkega, a večinoma milega okusa.

TROSI: 11.9-16 x 6.6-8.5 µm, elipsasti, lahko tudi rahlo mandljaste oblike, fino posuti z bradavicami, včasih skoraj gladki, 2-trosni oz. z dvema sterigmama ali pecljema, ki nosita trose, trosni prah je okrasto rjavkast.

RASTIŠČE: raste v gozdovih in na tleh med mahom, posamič ali skupinsko, posebej v gorskem predelu, poleti in jeseni, redka.
Čas rasti: -VIII-IX-X-

UPORABNOST: neužitna.

Avtor fotografije je Slavko Šerod.

Priprava opisa: Miro Šerod

SpeciesFungorum:314287
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on februar 16, 2017, at 01:27
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.212 sekundah.