<< Fuligo septica var. flava, čreslov cvet, rumeni različek | Gobe | Funalia gallica, tankoroba nasršenka >>

Fulígo séptica, čreslov cvet

⇒ Fuligo septica (L.) F.H. Wigg. (1780) var. septica syn. Mucor septicus L. (1763), Fuligo septica (L.) F.H. Wigg. (1780) f. septica, Reticularia septica (L.) With. (1792), Aethalium septicum (L.) Fr. (1829), Fuligo varians Sommerf. (1826)
Rod: Fuligo - cveti

Fulígo séptica, čreslov cvet
Fulígo séptica - neužitna
creslov cvet

ZNAČILNOST: trosnjak je ena od več opaznih vrst v številni družini sluzavk, ki so posebej vidne prav zaradi izrazito živih barv, kot npr. žvepleno rumene barve, ki je v naravi ni mogoče spregledati in zaradi oblike cveta. Čreslov cvet je zaradi svoje živo rumene barve najbolj znana sluzavka in je brezoblična sluzasta gmota, pri starejših gobah pa postane ta penasta gruda prevlečena z apnenčasto skorjo. Trosnjak je svojevrstno živo bitje, ki je po organiziranosti in načinu življenja nekakšna vmesna stopnja med rastlinskim in živalskim svetom, telo sluzavke pa je sestavljeno iz protoplazemske gmote, ki se lahko celo prosto premika po tleh in po tem so sluzavke precej podobne nekaterim enoceličnim živalim, npr. amebi ali menjačici. Ob zrelosti postane trosovnica bolj čvrsta in prične razvijati trose, s katerimi se ti organizmi razmnožujejo in širijo po okolju.

KLOBUK: 2-20 cm dolgi oz. veliki in 1-3 cm debeli trosnjaki so blazinasti, lupinasti, na površini žvepleno rumeni, včasih tudi okrasti, znotraj so vijoličasti in z apnenčasto skorjo, ki kmalu razpade v prah, telo sluzavke je sestavljeno iz brezoblične protoplazemske gmote, ki se lahko prosto premika po tleh.

TROSOVNICA: je v notranjosti trosnjaka in kmalu razpade v prah, trosna masa je temno škrlatna in končno skoraj črna.

BET: ga nima.

MESO: trosna masa je vijolična, brez izrazitega vonja in okusa.

TROSI: 6-9 µm, okrogli, rahlo bodičasti, trosi so škrlatno rjavi, trosni prah pa je črn.

RASTIŠČE: pojavlja se poleti in jeseni, največkrat kmalu po dežju in raste po mahovju, v iglastih, mešanih in listnatih gozdovih na skorjah, na travnikih, na štorih in starem listju, pa tudi pod živimi rastlinami, skratka povsod, pogosto.
Čas rasti: -VII-VIII-IX-X-XI-

UPORABNOST: neužitna.

Čreslov cvet je ponekod podoben prav tako neužitnemu bledosivemu cvetu (Fuligo cinerea), ki se razlikuje po belkasti do sivkasti barvi in raste na slami ali na ostankih rastlin. Podoben mu je tudi čreslov cvet rumeni različek (Fuligo septica var. flava), ki pa je bolj bledo rumene barve.

Avtor fotografije je Sabina Mali.

Priprava opisa: Miro Šerod

Fuligo septica, creslov cvet
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 04, 2015, at 09:31
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.316 sekundah.