<< Entoloma sordidulum, nagubana rdečelistka | Gobe | Entoloma undatum, zvegana rdečelistka >>

Entolóma túrbidum, šotiščna rdečelistka

Entocybe turbida (Fr.) T.J. Baroni (2011) syn. Agaricus conoideus Schumach. (1803), Agaricus turbidus Fr. (1821), Agaricus turbidus var. conoideus (Schumach.) Fr. (1821), Agaricus turbidus var. turbidus Fr. (1821), Entoloma cordae (P. Karst.) P. Karst. (1879), Entoloma costatum var. cordae P. Karst. (1879), Entoloma turbidum (Fr.) Quél. (1872), Entoloma turbidum var. pachylamellatum Noordel. (1981), Entoloma turbidum var. pinophilum S. Petersen (1911), Entoloma turbidum var. turbidum (Fr.) Quél. (1872), Rhodophyllus cordae (P. Karst.) J.E. Lange (1936), Rhodophyllus turbidus (Fr.) Quél. (1886)
Rod: Entoloma - rdečelistke

Entolóma túrbidum, šotiščna rdečelistka
Entolóma túrbidum - neužitna
sotiscna rdecelistka

ZNAČILNOST: goba ima pod klobukom rdečkaste lističe, raste pa večinoma na šotnih tleh.

KLOBUK: 3-7 cm premera, sprva rahlo zvončaste oblike, kasneje rahlo izbočen in z izrazito grbo na osredju, končno izbočen in s še opazno grbo, pri starih gobah na osredju včasih tudi nekoliko udrt, včasih nekoliko grbast, sprva sivo-rjavkast in kasneje temnejši - kostanjevo rjavkast, končno rdečkasto-rjav, tankomesnat, na osredju klobučevinast, sicer gladek in gol, higrofan, rob je bled oz. svetlejši in narebren, včasih rahlo prosojen.

TROSOVNICA: lističi so sprva belkasti do sivo-belkasti ali umazano beli, kasneje rahlo rožnati in končno rdečkasti, gosti, dokaj široki, prirasli, z vmesnimi lističi proti robu.

BET: do 8 cm visok, valjast, zrel votel in krhek, večinoma gladek in deloma fino vlaknast, belkast do svetlo siv in kasneje svetlo sivo-rjavkast, v dnišču včasih svetleče srebrnkaste barve.

MESO: belkasto do svetlo rjavo in rahlo obarvano v betu, neznačilnega vonja in blagega okusa po moki.

TROSI: 7.5-9 x 6.5-7.5 µm, oglati, trosni prah je rožnat.

RASTIŠČE: raste na šotnih območjih oz. šotiščih, najraje na vlažnih tleh, v močvirnatih delih listnatih in iglastih oz. mešanih gozdov, pogosto blizu brez in med mahom, posamič ali po nekaj gob skupaj, uspeva pozno poleti in jeseni, redka.
Čas rasti: -VIII-IX-X-

UPORABNOST: neužitna.

Avtor fotografije je Bojan Dobrotič.

Priprava opisa: Miro Šerod

SpeciesFungorum:519996
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 24, 2017, at 09:41
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.429 sekundah.