<< Entoloma nitidum, modra rdečelistka | Gobe | Entoloma pleopodium, (osladna rdečelistka) >>

Entolóma papillátum, seskata rdečelistka

(Bres.) Dennis (1953) syn. Nolanea papillata Bres. (1887), Nolanea mammosa subsp. papillata (Bres.) Konrad & Maubl. (1932), Rhodophyllus papillatus (Bres.) J.E. Lange (1936)
Rod: Entoloma - rdečelistke

Entolóma papillátum, seskata rdečelistka
Entolóma papillátum - neužitna
seskata rdecelistka

ZNAČILNOST: ime je dobila po bradavički na vrhu stožčastega rjavega klobuka, ima pa tudi vonj po moki.

KLOBUK: 1-4 cm, sprva polkroglast in pozneje koničast oz. bolj stožčast, z jasno vidno bradavičko na osredju, higrofan, svilnato gladek in sijoč, mlad rjav ali siv in sivo rjav, kasneje temno rjav in tudi temno rdeče rjav, suh je bolj bled.

TROSOVNICA: lističi so sprva sivo rjave barve, kasneje bledo rožnato rjavi, srednje gosti, imajo vmesne lističe, debeli in na prečnem prerezu trikotne oblike.

BET: 3-7 cm visok, 1-3 mm debel, vitek, hrustančast, gladek, rahlo svilen, na vrhu poprhnjen, v dnišču nekoliko odebeljen in belkast, rjav in tudi sivo rjavo rumenkast.

MESO: rjavkasto, krhko, ima vonj po moki in neprijetni okus.

TROSI: 9-12 x 6.5-8.5 µm, oglati s 6-8 ploskvami, trosni prah je rožnat.

RASTIŠČE: raste na travnikih, na jasah, poleti in jeseni.
Čas rasti: -VI-VII-VIII-IX-X-

UPORABNOST: neužitna.

Avtor fotografije je Anton Poler.

Priprava opisa: Miro Šerod

Entoloma papillatum, seskata rdecelistka
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 04, 2015, at 09:31
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.243 sekundah.