<< Echinoderma echinaceum, bodičasta trnovka | Gobe | Elaphomyces granulatus, zrnata košutnica >>

Echinodérma hýstrix, čvrstoluska trnovka

(F.H. Møller & J.E. Lange) Bon (1991) syn. Lepiota hystrix F.H. Møller & J.E. Lange (1940), Cystolepiota hystrix (F.H. Møller & J.E. Lange) Knudsen (1978)
Rod: Echinoderma - trnovke

Echinodérma hýstrix, čvrstoluska trnovka
Echinodérma hýstrix - neužitna
cvrstoluska trnovka

ZNAČILNOST: klobuk in bet imata po površini široke in priostrene čvrste luske, ki so zaradi ostrine skoraj trnaste, po čemer je goba tudi poimenovana, lističi so beli, bet je trd.

KLOBUK: 2-6 cm širok, najprej stožčasto izbočen, nato se skoraj zravna in ostane rahlo grbast ali pri starih gobah rahlo vdrt, ima na rumenkasto rjavem ozadju čvrste in priostrene ter na robu ostre rjavkaste do kakavno-rjavkaste luske, lahko tudi črne luske, luske so skoraj koncentrično razvrščene in jih je največ na osredju, kjer so temnejše barve in štrlijo pokonci.

TROSOVNICA: lističi so sprva beli in kasneje smetanaste barve, zelo gosti, prosto visijo, so ozki in se pogosto cepijo ter so proti robu gostejši.

BET: do 12 cm dolg, do 1 cm debel, trd, valjast, površina je polna trnastih lusk, ki so enakih barv kot na klobuku in večinoma z rjavkastimi robovi, luske se deloma luščijo, mlad je zaradi trdnega zastiralca med klobukom in betom brez obročka, star ima obroček, nad obročkom je belkast do svetlo rjav, pod obročkom rumeno rjavkast, dnišče je zadebeljeno in belkasto.

MESO: belkasto, mehko, ima prijeten vonj po gobah in je blagega okusa.

TROSI: 5-7 x 2-3 µm, podolgovati in mandljasti, dekstrinoidni, trosni prah je bel.

RASTIŠČE: uspeva v vlažnih listnatih gozdovih pod listavci, na obrobju gozda, na obrežju, v manjših skupinah, raste poleti in največ jeseni, ni pogosta.
Čas rasti: -VII-VIII-IX-X-XI-

UPORABNOST: neužitna.

Avtor fotografije je Slavko Šerod.

Priprava opisa: Miro Šerod

SpeciesFungorum:354370

Echinoderma hystrix, cvrstoluska trnovka
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on februar 06, 2018, at 01:05
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.278 sekundah.